Cięcie blachodachówki

PYTANIE:

Czym powinna być cięta blachodachówka ? Co z krawędziami ciętymi ? Czy trzeba je zamalowywać ?

ODPOWIADA:
doradca firmy Blachy Pruszyński:

Wszystkie blachy stalowe powinny być cięte nożycami ( ręcznymi lub skokowymi tzw. niblerami ). Tylko taki sposób cięcia powoduje naciągnięcie warstwy cynku na ciętą powierzchnię, którą należy następnie zabezpieczyć lakierem w kolorze pokrycia. Niedozwolone jest używanie szlifierek kątowych, przy których cięcie następuje w wysokiej temperaturze niszcząc krawędź ciętą, a wydobywające się iskry wypalają powłokę, co w konsekwencji doprowadzi do powstania ognisk korozji w tych miejscach.

Zobacz wszystkie odpowiedzi Doradcy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *