Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Remont kuchni – nowe płytki

Remont kuchni – nowe płytki

Płytki w naszej kuchni są niemodne i zniszczone - żali się czytelniczka portalu społecznościowego. – Postanowiliśmy skuć je i położyć nową glazurę, mimo iż wiąże się to z gigantycznym bałaganem. Ostatnio słyszeliśmy jednak o metodzie przyklejania płytek na płytki? Czy ten sposób jest trwały? Bo na pewno uchroniłby przed koszmarem skuwania starej glazury…

Jak odświeżyć płytki w kuchni radzą eksperci Cedat Sp. z o.o, producenta chemii budowlanej marki CEKOL:

(Glazura w kuchni, która jest często myta różnego rodzaju detergentami, na przestrzeni lat ulega zniszczeniu.)

(Glazura w kuchni, która jest często myta różnego rodzaju detergentami, na przestrzeni lat ulega zniszczeniu.)

Można odświeżyć glazurę jednocześnie unikając uciążliwego skuwania starych płytek. Rozwiązaniem jest po prostu przyklejenie nowych płytek bezpośrednio na stare za pomocą nowoczesnego kleju CEKOL C-11. Jest to bardzo elastyczna zaprawa nowej generacji, którą nakładamy cienką warstwą, dzięki czemu chociaż nakładamy glazurę na glazurę kuchnia nie zmniejszy nam się w istotny sposób.

Zacznijmy jednak od początku…

Stare płytki traktujemy jak podkład pod nowe, toteż musimy je należycie przygotować.

  • Przede wszystkim trzeba je dokładnie umyć – najlepiej detergentem, który rozpuszcza tłuszcz.
  • Przyczepność podłoża poprawi się także, gdy zmatowimy starą glazurę za pomocą szlifierki lub papieru ściernego.
  • Jeśli glazura jest popękana lub mamy jakieś ubytki trzeba je zaszpachlować.
  • Należy także sprawdzić w jakim stopni stara glazura trzyma się podłoża. Najlepiej zrobić to delikatnie opukując starą glazurę i obserwując czy płytki miejscami nie są zbyt luźne, jeżeli tak jest to płytki, które nie trzymają się podłoża należy usunąć a powstałe po nich miejsca uzupełnić zaprawą wyrównująca, np. CEKOL ZW-04.

Powierzchnia powinna być czysta i równa. Stara glazura czy terakota jest podłożem nienasiąkliwym i nie wymaga gruntowania emulsją, natomiast w miejscach gdzie podłoże było wyrównywane lub nie było wcześniej płytek należy użyć emulsji gruntującej.

Kolejny krok to przygotowanie zaprawy. Na 1 kg suchego proszku CEKOL C-11 potrzebujemy ok. 0,2 – 0,25 litra wody. Pamiętając o zachowaniu tych proporcji wsypujemy zaprawę do czystej, zimnej wody i dokładnie mieszamy, czekamy ok. 3 minut i jeszcze raz mieszamy. Musimy uzyskać jednolitą, gęstą masę.

Zaprawę nanosimy nierdzewnymi narzędziami – kielnią lub zębata szpachelką. Warstwa zaprawy powinna być równa i cienka – o grubości ok. 3 – 4 mm. Na przyklejenie płytek mamy 20 minut od momentu rozprowadzenia kleju na podłożu. Natomiast w ciągu 10 minut od przyklejenia płytek możemy jeszcze poprawić ich położenie.

Jeżeli płytki posiadają wysoką nasiąkliwość poleciłbym klejenie obustronne tzn. nakładanie zaprawy zarówno na podłoże, jak i na spód płytki (trzeba pamiętać o wyrównaniu zaprawy). Dzięki temu zabiegowi przestrzeń pod płytką jest całkowicie wypełniona zaprawą i przyczepność jest dużo lepsza.

Dobrze także zrobić przesunięcie nowo układanych płytek względem starych, aby stare spoiny nie pokrywały się z nowymi, to również przyczyni się do poprawienia przyczepności.

Do układania glazury niezbędna jest poziomica do kontrolowania równego układania płytek i małe krzyżyki do zachowania równych odstępów między płytkami.

Ostatni etap to spoinowanie nowej glazury. Możemy to zrobić po całkowitym związaniu zaprawy CEKOL C-11, czyli najlepiej po 24 godzinach.

Na koniec jeszcze jedna rada. Nową glazurę można położyć na większej powierzchni niż ta, którą zajmują stare płytki. Nadal w wielu kuchniach glazura położona jest tylko w najbliższym sąsiedztwie kuchenki i zlewozmywaka, a modernizując kuchnię chcielibyśmy to zmienić. Nie ma z tym problemu – musimy tylko wypełnić tynkiem lub zaprawą wyrównującą przestrzeń ponad (lub pod) starą glazurą na takiej powierzchni, na jakiej chcemy położyć nowe płytki. To wypełnienie musi mieć tę samą grubość, co stara glazura. Chodzi bowiem o to, by razem tworzyły równe podłoże.

Dodane przez: martah

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Komunikaty

Najnowsze komunikaty: Kuchnia

Kuchnia, która żyje – firma Ciarko na międzynarodowych targach w Kolonii

LivingKitchen to dla producentów urządzeń AGD jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych. Podczas…

Kuchnia pełna smaków

Kiedy myślimy o kuchni, w naszych głowach pojawiają się słowa “pyszności”, “piękne…

Design w kolorze – nowoczesne okapy kuchenne

Kolorowe urządzenia AGD zyskują coraz więcej zwolenników. Oryginalne barwy oraz designerskie rozwiązania…

AGD na miarę XXI wieku – kominowy okap T-Line #10 marki Ciarko Design

Nowy model okapu kuchennego oferowany przez markę Ciarko Design łączy w sobie…

Design wśród cegieł i betonu – industrialne okapy Ciarko Design

Duże pomieszczenia, chłodna kolorystyka, surowe materiały i minimalistyczne wzornictwo – to cechy…

Nowość – pierwsze kosmetyki do wnętrz PERFECT HOUSE BARWA

Każda kobieta pragnie, by jej dom błyszczał przykładem. Czy sprzątanie może być…

Jak pomieścić wszystko w standardowym mieszkaniu MdM?

53 m² mieszkania w bloku oraz 83 m² domu jednorodzinnego to średnia…

Drewno i wysoki połysk – trendy w meblach kuchennych

Dominującym trendem w meblach kuchennych w roku 2015 pozostanie minimalizm, a wśród…

Dzbanki Dafi – piękno i funkcjonalność

Urządzając dom czy mieszkanie zwracamy uwagę nie tylko na wybór mebli, ale…

ABC montażu: okap kominowy w obiegu otwartym i zamkniętym

Ze wszystkich rodzajów okapów kuchennych największą popularnością wciąż cieszą się okapy kominowe.…

Więcej niż odświeżanie – wybierając okap kuchenny zwróć uwagę na jego funkcje

Okapy kuchenne to już nie tylko urządzenia zapewniające świeże powietrze w kuchni.…

Polecane Produkty

 
 
Czytane

Najczęściej czytane