Start Arrow OgródArrow Bazylia. Zioło dobre na wszystko…

Bazylia. Zioło dobre na wszystko…

Bazylia to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych roślin, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jej wyjątkowy smak i aromat stanowi cenny dodatek do wielu potraw, ale nie tylko… Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma bazylia i stosuj ją na co dzień!

Bazylia to jednoroczna roślina, która najpewniej pochodzi z Afryki. To niewielkich rozmiarów krzew, posiadający zaokrąglone listki. Kwitnie na przełomie lipca i sierpnia. Charakteryzuje się aromatycznym (wręcz słodkim) zapachem. Co ciekawe, roślina ta odstrasza owady! Można ją uprawiać w domu, jak i w ogrodzie.

Zastosowanie

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, bazylia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie podkreśli smak mięsa oraz warzyw. Listki bazylii pięknie ozdobią zarówno deser, jak i potrawy. Pamiętaj, aby roślinę tę dodawać na końcu gotowania, gdyż utraci ona swój niepowtarzalny aromat! 

Właściwości

Bazylia sprawdza się też w medycynie. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego człowieka. Działa rozkurczowo i kojąco. Ziele to bogate jest w takie witaminy jak: A, C, B5, wapń oraz magnez. Łagodzi także migreny oraz dolegliwości po zabiegach stomatologicznych. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Czerwiec 10, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Pokój dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty