Start Arrow Wiadomości Arrow BIAS House: dom inspirowany górzystym terenem. Nowy projekt pracowni REFORM Architekt

BIAS House: dom inspirowany górzystym terenem. Nowy projekt pracowni REFORM Architekt

Beskidy Małe i niezwykły widok na panoramę góry Żar – to właśnie w tej lokalizacji powstaje dom o nietypowej bryle „RE: BIAS HOUSE”, zaprojektowany przez Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt. Gdy klientem jest artystka, architektura projektowanego domu nie może być zwyczajna. W tym projekcie nie było przypadkowych rozwiązań, a każdy szczegół został dopracowany z dbałością o detale oraz z myślą o podwykonawcach, którzy na etapie budowy zrealizują zamierzenia architekta.

Dom z dwuspadowym dachem

Dom o powierzchni 300 m² zostanie usytuowany na powierzchni działki układającej się w kształcie klinu, liczącej 2 500 m². Budynek jest dwukondygnacyjny. Cechą charakterystyczną projektu jest dwuspadowy geometrycznie dach. Budynek nie wydaje się dwuspadowy, jednak wszystko zależy od tego z której strony na niego patrzymy. „Budynek został zlokalizowany w górnej części działki zgodnie ze spadkiem wynoszącym około 10 m. Co ciekawe, zarówno na podjeździe, jak i na samym szczycie działki jest płasko, dzięki czemu mieszkańcy nie będą mieli problemów komunikacyjnych” – wyjaśnia architekt Marcin Tomaszewski. To właśnie skośny kształt działki wymusił wygląd całej bryły, którą w przemyślany sposób wkomponowano w teren, nie zaburzając krajobrazu ogólnego. Wszystkie szyby okienne zostały zaprojektowane pod skosem – to zapewnia widok na góry, dając poczucie prywatności i pełną swobodę domownikom.

Inspirująca paralotnia

Pomysł na bryłę domu powstał także dzięki paralotniarzom, którzy w pobliskiej okolicy wykonują skoki ze zbocza o odpowiednim nachyleniu. Kolory skrzydeł paralotniarzy, zwykle jednostajne, stały się motywacją do stworzenia jednolitego koloru domu. Genialny widok na góry oraz fakt, że inwestorem jest artystka, złożyły się w spójną całość i sprawiły, że w efekcie bryła domu wygląda jak rzeźba i osobliwe dzieło sztuki.

Energooszczędne rozwiązania

Z wykonanej symulacji charakterystyki energetycznej wynika, że budynkowi nie zagrażają straty ciepła. „Zastosowane materiały to m.in. płyta fundamentowa ocieplana i wysokiej klasy okna trzyszybowe, zaś ocieplenie wykonane w wełnie ma dopełnić całości odpowiedniej izolacji budynku” – wyjaśnia architekt. Dach o konstrukcji drewnianej zdobić będzie szara membrana, użyta również na elewacji w celu zachowania tej samej kolorystyki oraz jednolitego materiału. Na zewnątrz głównym tworzywem jest szkło elewacyjne. Pomimo dużych przeszkleń, architekt wybrał najlepsze parametry antywłamaniowe, zapewniające bezpieczeństwo domownikom. Poza bryłą architekt zaprojektował także podjazd, który zostanie wyłożony betonowymi płytami. Projektowi przyświecała myśl o dobieraniu wyłącznie sprawdzonych i tradycyjnych materiałów. Nie tylko z uwagi na trwałość i gwarancję jakości, ale również z myślą o podwykonawcach, aby proces budowy był dla nich wykonalny i nie generował zbędnych utrudnień. Przewidywaną datą realizacji „RE: BIAS HOUSE” jest kwiecień 2021 roku.

REFORM Architekt

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Marzec 27, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Małe Mieszkanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty