Curry to bardzo aromatyczna przyprawa, a dokładnie mieszanka przypraw, która wywodzi się z kuchni indyjskiej. Ta egzotyczna przyprawa sprawdzi się doskonale w kuchni. Posiada także właściwości lecznicze. Poznaj kilka zdrowotnych właściwości tej przyprawy i ciesz się dobrym samopoczuciem!
Jak już wcześniej wspomnieliśmy curry to mieszkanka różnych przypraw. Jakich? To połączenie kurkumy, imbiru, pieprzu, chilli oraz czosnku. Aromatyczny smak tej przyprawy, wydobywa to, co najlepsze z potrawy. Co ważne, każda przyprawa, wchodząca w skład curry, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Kurkuma
Przyprawa ta wpływa na odpornośc naszego organizmu, reguluje trawienie, a także obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Imbir
… podobnie jak kurkuma dba o naszą odporność. Rozrzedza także krew, zapobiegając powstaniu zatorów i zakrzepów. Wpływa korzystnie na pracę serca i poprawia koncentrację. Co ciekawe, pomaga w dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Działa rozkurczowo i likwiduje wzdęcia. Łagodzi także obrzęki związane z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Substancje zawarte w tej przyprawie mają bowiem działanie moczopędne. Dzięki właściwościom rozgrzewającym, imbir doskonale sprawdzi się podczas długich, zimowych wieczorów jako dodatek do herbaty.
Czosnek
… nazywany naturalnym antybiotykiem, potrafi zahamować rozwój bakterii, powodujących infekcje w naszym organizmie. Obniża również ciśnienie krwi, wspomaga trawienie i niszczy pasożyty jelit. Chroni przed zawałem i udarem. Działa także antynowotworowo.
Chilli
… to kolejny składnik chilli. Przez większość osób kojarzony z ostrą przyprawą, posiada wiele właściwości zdrowotnych. To źródło potasu, żelaza i magnezu. Chilli posiada także substancje wspomagające proces spalania tkanki tłuszczowej. Przyprawa ta więc doskonale sprawdzi się jako główny składnik diety odchudzającej.
Zastosowanie curry
Orientalny smak curry idealnie komponuje się z mięsem, drobiem i rybami. To także ciekawy dodatek do sałatek oraz sosów. Przyprawa ta sprawdzi się jako składnik do potraw z kuchni greckiej, indyjskiej i tajskiej.
Dodaj komentarz