Start Arrow OgródArrow Cząber ogrodowy. Uprawa i zastosowanie

Cząber ogrodowy. Uprawa i zastosowanie

Cząber ogrodowy nazywany również „cząberkiem”, „pieprzykiem” bądź „fasolowym zielem” to roślina jednoroczna. Pochodzi z rodziny jasnotowatych. Sprawdź, w jakich warunkach rośnie i jakie ma właściwości oraz zastosowanie…

Cząber ogrodowy charakteryzuje się rozgałęzionym pędem, który jest bardzo ulistniony. Liście cząbru są wąskie i mają kształt lancetowaty. Ziele to osiąga wysokość do 40 cm. Posiada piękne kwiaty w takich kolorach jak: lilia, róż czy biel. 

Uprawa cząbru ogrodowego

Roślina ta lubi słońce. Warto więc posadzić ją w nasłonecznionym miejscu. Nasiona cząbru wysiewa się bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Roślina ta rośnie w każdej glebie. Co ciekawe, nie wymaga nawożenia. Jets odporna na suszę. Nie można jej przelewać. Zbiera się ją w okresie kwitnienia. Należy ściąć wierzchołki pędów i powiesić w przewiewnym miejscu. Wysuszony cząber najlepiej przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach. 

Właściwości lecznicze cząbru

Cząber posiada właściwości przeciwgrzybowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwbólowe. Poprawia trawienie. Łagodzi wzdęcia oraz ból gardła. Doskonale też radzi sobie w stanach zapalnych skóry. Łagodzi bolące miejsca od ukąszeń owadów. 

Cząber ogrodowy jako przyprawa

Cząber doskonale sprawdza się jako przyprawa do potraw ciężkostrawnych, np. dań z roślin strączkowych. Często też dodaje się go do zup oraz marynat. Charakteryzuje się ostrym smakiem. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Marzec 15, 2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty