Start Arrow OgródArrow Czosnek. Jego uprawa, pielęgnacja i właściwości…

Czosnek. Jego uprawa, pielęgnacja i właściwości…

Czosnek uznawany jest za najlepszy, naturalny antybiotyk. Wspomaga naszą odporność, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego warto go uprawiać w przydomowym ogródku i spożywać w tym okresie. Jak go uprawiać i pielęgnować? Jakie ma właściwości? O tym poniżej… 

Dlaczego warto uprawiać czosnek?

Czosnek to warzywo, które warto wykorzystywać na co dzień w kuchni. To naturalny dodatek do różnych potraw. Wzmacnia ich smak i wspomaga naszą odporność. Można go spożywać na surowo, ale nie tylko. Pieczony lub gotowany smakuje równie wyśmienicie. To roślina jednoroczna, która wymaga odpowiednich warunków glebowych. Jakich? Oto nasze wskazówki…

Uprawa i pielęgnacja czosnku 

Stanowisko 

Czosnek najlepiej posadzić w miejscu pełnym słońca. Warto pamiętać, że roślina dobrze rozwija się również w półcieniu. 

Podłoże 

Ten naturalny antybiotyk wymaga żyznej i piaszczysto-gliniastej gleby, bogatej w próchnicę. Dobrze, aby była ona stale wilgotna. 

Podlewanie

Roślinę należy regularnie podlewać, nie dopuszczając do przesuszenia podłoża. 

Nawożenie 

Jesienią – miesiąc przed sadzeniem czosnku – zaleca się zasilić glebę nawozem bogatym w fosfor i potas. Z kolei w kwietniu należy zasilić czosnek nawozem bogatym w azot. 

Inne zabiegi pielęgnacyjne 

Zaleca się spulchnianie ziemi widłami i ściółkowanie jej słomą, korą lub podsuszoną trawą. Nie zapomnijmy także o regularnym odchwaszczaniu gleby. 

Właściwości czosnku 

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, czosnek zawiera wiele cennych właściwości leczniczych. W sezonie jesienno-zimowym powinien być stałym elementem posiłków, gdyż wzmacnia naszą odporność. Doskonale też wspomaga nasz organizm podczas przeziębienia. Ma właściwości rozgrzewające i udrażnia drogi oddechowe. Wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, chroniąc nasz organizm przed zawałem i udarem. Co więcej, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, usprawniając przepływ krwi w organizmie. Poprawia także pracę układu trawiennego, dlatego zaleca się dodawać go do tłustych i ciężkostrawnych potraw. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Listopad 18, 2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Małe Mieszkanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: ogród