Zasilanie cebulek kwiatów przed ich posadzeniem, zwiększa ich żywotność, a także odporność na choroby, zwłaszcza pochodzenia grzybiczego. Sprawdź, czym je zasilać i zainspiruj się!
Napar z rumianku
Cebulki kwiatów, które pięknie zdobić będą nasz ogród wczesną wiosną, takich jak: narcyzy, tulipany czy hiacynty, należy zaprawić naparem z rumianku. Jak to zrobić? Zaparz dwie torebki rumianku na dwa litry wody i poczekaj aż napar całkowicie wystygnie. Następnie zalej cebulki kwiatów chłodnym płynem i mocz przez około 30 minut. Poczekaj aż cebulki kwiatów całkowicie przeschną (najlepiej odczekaj dobę) i posadź je do ziemi.
Wyciąg z czosnku
… to ciekawa alternatywa dla naparu z rumianku. Doskonale zaprawi cebulki wiosennych kwiatów i ochroni je przed wszelkimi chorobami. Przez dobę mocz ząbek czosnku w litrze wody. W tak przygotowanym roztworze namocz cebulki wiosennych kwiatów, a następnego dnia posadź je do ziemi.
Ziele wrotyczu
… to kolejny napar, który zasili cebulki wiosennych kwiatów. Dwie łyżki ziela wrotyczu mocz przez dobę w jednym litrze wody. Gotowe!
Dodaj komentarz