Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Deska do krojenia. Jaką wybrać?

Deska do krojenia. Jaką wybrać?

Deska do krojenia to bardzo ważny element kuchennej aranżacji wnętrza. Niezwykle potrzebny i ułatwiający codzienne przygotowywanie posiłków. Zastanawiasz się, jaką deskę do krojenia wybrać? Oto nasze wskazówki!

Deska do krojenia – jej funkcje i sposób czyszczenia 

Deska do krojenia chroni nasz blat kuchenny przed wszelkimi uszkodzeniami i zarysowaniami. Wybierając więc ten element kuchennej aranżacji, warto zwrócić uwagę na jego trwałość. Ważne jest również to, aby deska do krojenia była wyposażona w tzw. rowki, które zbiorą nadmiar płynów z krojonych produktów. Z kolei składana deska pozwoli Ci zaoszczędzić sporo miejsca w kuchni. 

Deski kuchenne nie służą wyłącznie do krojenia, ale również do serwowania posiłków i przystawek. Kupując deskę do serwowania, postaw na deskę wykonaną z drewna. Do wyboru masz także: szkło, ceramikę oraz granit. 

Aby deska do krojenia była czysta, należy po każdym użyciu dokładnie ją umyć. Najlepiej pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeśli posiadasz drewnianą deskę, warto raz w miesiącu ją impregnować olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Jeśli zaś kroisz na niej rybę, należy natrzeć ją solą. W ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Następnie należy spłukać ją wodą. Co jakiś czas można też odkazić drewnianą deskę wodą z octem. 

Deska kuchenna. Którą wybrać?

W sprzedaży mamy dostępne deski kuchenne, wykonane z różnych materiałów. Do wyboru mamy:

  • drewniane deski, 
  • plastikowe deski, 
  • bambusowe deski, 
  • szklane deski, 
  • granitowe deski, 
  • ceramiczne deski. 

Drewniana deska 

To najchętniej kupowana przez nas deska. Idealnie sprawdzi się do krojenia suchych produktów, np. pieczywa. Bez obaw można na niej położyć gorący garnek czy naczynie. Niestety ma ona sporo wad. Jakich? O tym poniżej…

Wady drewnianej deski kuchennej:

  • wchłania wodę i zapachy, 
  • szybko się rysuje i odbarwia, 
  • nie można jej umyć w zmywarce, 
  • na jej powierzchni rozwiajają się bakterie, ze względu na wilgoć wchodzącą w jej zakamarki. 

Plastikowa deska

… jest wykonana ze sztucznego tworzywa. Lekka i tania. Można ją myć w zmywarce. Niestety szybko się rysuje. 

Szklana deska 

… wykonana jest ze szkła hartowanego. Bardzo często wyposażona jest w podkładki antypoślizgowe, które zapobiegają przesuwaniu się jej podczas krojenia. Bardzo szybko wysycha i nie wchłania zapachów oraz wody. Co więcej, jest odporna na wysokie temperatury. Deska wykonana ze szkła nie rysuje się, ale jest niezwykle twarda – można na niej stępić nóż. 

Ceramiczna deska do krojenia 

… jest niezwykle twarda. Łatwo utrzymać ją w czystości. Nie wchłania zapachów i wilgoci. Niestety jest ciężka, a przez swą twardość może stępić niejeden nóż. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


listopad 28, 2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Produkty