Start Arrow OgródArrow Dlaczego warto jeść botwinę?

Dlaczego warto jeść botwinę?

Młode buraczki mają wiele właściwości cennych dla zdrowia, dlatego warto jeść je w sezonie! Sprawdź, dlaczego warto jeść botwinę i włącz ją do codziennej diety!

Ma duża żelaza

Oprócz działania krwiotwórczego, przyczynia się do lepszego natleniania krwi. Jest to istotne zwłaszcza po przebytym covidzie, operacji lub jeśli cierpimy na choroby płuc albo serca.

Aby żelazo lepiej się wchłaniało, jedzmy botwinę z produktami bogatymi w witaminę C, takimi jak: natka pietruszki, papryka, cebula. 

Zawiera magnez i witaminę B 

Dobrze działa na układ nerwowy, łagodząc stres. Poprawia też pamięć i koncentrację. Wzmacnia włosy i poprawia kondycję skóry. 

Ma sporo wapnia 

Działa zasadowo, a potrawy z niej przyniosą ulgę, gdy mamy refluks bądź zgagę. 

Jest bogata w błonnik

Dzięki temu ułatwia trawienie, zwłaszcza dań ciężkostrawnych, np. mięs. Obniża też cholesterol, dlatego warto posypać nią np. pizzę czy zapiekankę, ponieważ ser żółty ma dużo cholesterolu. 

Jest źródlem witaminy A i luteiny 

Dzięki temu dobrze wpływa na oczy i obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. 

Ma właściwości wzmacniające

Zawiera dużo cynku i selenu, które wzmacniają odporność. Działa antyzapalnie i przeciwutleniająco, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


maj 16, 2022
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Małe Mieszkanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: ogród