Młode buraczki mają wiele właściwości cennych dla zdrowia, dlatego warto jeść je w sezonie! Sprawdź, dlaczego warto jeść botwinę i włącz ją do codziennej diety!
Ma duża żelaza
Oprócz działania krwiotwórczego, przyczynia się do lepszego natleniania krwi. Jest to istotne zwłaszcza po przebytym covidzie, operacji lub jeśli cierpimy na choroby płuc albo serca.
Aby żelazo lepiej się wchłaniało, jedzmy botwinę z produktami bogatymi w witaminę C, takimi jak: natka pietruszki, papryka, cebula.
Zawiera magnez i witaminę B
Dobrze działa na układ nerwowy, łagodząc stres. Poprawia też pamięć i koncentrację. Wzmacnia włosy i poprawia kondycję skóry.
Ma sporo wapnia
Działa zasadowo, a potrawy z niej przyniosą ulgę, gdy mamy refluks bądź zgagę.
Jest bogata w błonnik
Dzięki temu ułatwia trawienie, zwłaszcza dań ciężkostrawnych, np. mięs. Obniża też cholesterol, dlatego warto posypać nią np. pizzę czy zapiekankę, ponieważ ser żółty ma dużo cholesterolu.
Jest źródlem witaminy A i luteiny
Dzięki temu dobrze wpływa na oczy i obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Ma właściwości wzmacniające
Zawiera dużo cynku i selenu, które wzmacniają odporność. Działa antyzapalnie i przeciwutleniająco, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.
Dodaj komentarz