Start Arrow OgródArrow Dlaczego warto jeść rzodkiewki?

Dlaczego warto jeść rzodkiewki?

Rzodkiewki to jedne z pierwszych nowalijek. Warto po nie sięgnąć, bo posiadają cenne składniki. Jakie? O tym poniżej…

Rzodkiewki zawierają dużo witaminy z grupy: B, A, C, siarki żelaza, miedzi i kwasu foliowego. A to nie koniec ich zalet…

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

  • dzięki dużej zawartości błonnika obniżają poziom cholesterolu,
  • mają sporo obniżającego ciśnienie potasu, 
  • pobudzają nerki do pracy, działając moczopędnie,
  • wspomagają leczenie błony śluzowej żołądka i łagodzą przebieg choroby wrzodowej,
  • ułatwiają trawienie, 
  • zawierają przeciwnowotworowy sulforafan. 

Jak kupować i przechowywać rzodkiewki?

Zaleca się kupować pęczki z jędrnymi korzeniami i jasnozielonymi listkami bez plamek. Rzodkiewki trzymamy w lodówce, zanurzone korzonkami w wodzie – to wydłuży ich świeżość. Nie należy trzymać ich w folii, bo gdy jest mało tlenu, azotyny przekształcają się z szkodliwe azotany. 

Jak jeść rzodkiewki?

Nie każdy o tym wie, ale jemy zarówno korzenie, jak i liście rzodkiewek. Możemy je jeść na surowo oraz ugotowane czy upieczone. Z korzeni możemy zrobić chłodnik. Z liści natomiast można zrobić pesto i dodać je do makaronu. 

Rzodkiewki wchłaniają metale ciężkie i zawierają związki azotowe. Dlatego przed jedzeniem, warto je namoczyć na 30 minut w zimnej wodzie, a następnie umyć je pod bieżącą wodą. W ten sposób usuniemy część szkodliwych substancji. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


maj 17, 2022
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: ogród