Rzodkiewki to jedne z pierwszych nowalijek. Warto po nie sięgnąć, bo posiadają cenne składniki. Jakie? O tym poniżej…
Rzodkiewki zawierają dużo witaminy z grupy: B, A, C, siarki żelaza, miedzi i kwasu foliowego. A to nie koniec ich zalet…
Właściwości zdrowotne rzodkiewki
- dzięki dużej zawartości błonnika obniżają poziom cholesterolu,
- mają sporo obniżającego ciśnienie potasu,
- pobudzają nerki do pracy, działając moczopędnie,
- wspomagają leczenie błony śluzowej żołądka i łagodzą przebieg choroby wrzodowej,
- ułatwiają trawienie,
- zawierają przeciwnowotworowy sulforafan.
Jak kupować i przechowywać rzodkiewki?
Zaleca się kupować pęczki z jędrnymi korzeniami i jasnozielonymi listkami bez plamek. Rzodkiewki trzymamy w lodówce, zanurzone korzonkami w wodzie – to wydłuży ich świeżość. Nie należy trzymać ich w folii, bo gdy jest mało tlenu, azotyny przekształcają się z szkodliwe azotany.
Jak jeść rzodkiewki?
Nie każdy o tym wie, ale jemy zarówno korzenie, jak i liście rzodkiewek. Możemy je jeść na surowo oraz ugotowane czy upieczone. Z korzeni możemy zrobić chłodnik. Z liści natomiast można zrobić pesto i dodać je do makaronu.
Rzodkiewki wchłaniają metale ciężkie i zawierają związki azotowe. Dlatego przed jedzeniem, warto je namoczyć na 30 minut w zimnej wodzie, a następnie umyć je pod bieżącą wodą. W ten sposób usuniemy część szkodliwych substancji.
Dodaj komentarz