Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Drewniane blaty – co warto wiedzieć?

Drewniane blaty – co warto wiedzieć?

Drewniane blaty kuchenne przeżywają swój renesans. Materiał ten i jego zastosowanie oraz nowoczesne technologie jego obróbki sprawiają, że cieszy się on niezwykłą popularnością. Jest też bardzo uniwersalny. Połączenie kamienia i drewna stanowi ciekawą kompozycje, godną uwagi. Zanim jednak zdecydujesz się na drewniany blat w kuchni, sprawdź, co warto o nim wiedzieć…

Drewniane blaty kuchenne nadają wnętrzu przytulności. Są stosowane zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych aranżacjach, gdzie stanowią rzucający się w oczy element wykończenia. Wymagają jednak szczególnej pielęgnacji i troski oraz zastosowania odpowiedniego gatunku drewna – wytrzymałego, stabilnego i odpornego. Jak więc zatem wybrać odpowiedni drewniany blat do kuchni? Oto kilka podpowiedzi…

Drewno lite i klejone

Blaty kuchenne wykonuje się zarówno z drewna litego, jak i drewna klejonego warstwowo. To drugie rozwiązanie jest częściej ostatnio stosowane, z uwagi na to, że proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien, przez co drewno nie wypacza się i nie pęka. Jest więc trwalsze niż drewno lite.

Gatunki drewna

Duże znaczenie dla wytrzymałości blatów kuchennych ma gatunek drewna, z jakiego są wykonane. Zamawiając drewniane blaty u stolarza, zwróćmy uwagę na to, jaki materiał proponuje. Musi on być odporny na wilgoć i zmiany temperatury.

Odpowiednimi rodzimymi gatunkami drewna na blaty kuchenne są więc: buk, dąb czy jesion, czyli drewno twarde. Nie poleca się gatunków miękkich lub średnio miękkich, takich jak: sosna czy topola, bo bardzo łatwo można je zarysować.

Nowoczesne aranżacje kuchenne coraz częściej wykorzystują również znacznie twardsze i odporniejsze egzotyczne gatunki drewna. Na blaty kuchenne poleca się także: teak, merbau, ipe czy iroko. Dla przykładu, drewno tekowe, dzięki wysokiej zawartości naturalnych olejków i kwasu krzemowego, jest niezwykle wytrzymałe i sprawdza się w wilgotnym środowisku, np. jako blat przy zlewozmywaku – stale narażonym na kontakt z tryskającą wodą.

Dowolny wystrój kuchni

Niewątpliwą zaletą drewnianych blatów jest łatwość ich obróbki. Dlatego jeśli nasze kuchnie mają niestandardowe wymiary bądź gdy urządzana jest mała kuchnia, wymagająca zabudowy trudno dostępnych kątów, w celu zwiększenia powierzchni roboczej, warto wybrać właśnie blaty drewniane.

Zamawiane na wymiar, można je dostosować do każdego projektu, kleić w dowolny kształt, łączyć z wielu elementów.

Tradycyjny wystrój kuchni

Jeżeli urządzamy kuchnie tradycyjne lub kuchnie w stylu rustykalnym, dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie blatów z drewna litego z nierównym usłojeniem, sękami. Naturalny rysunek słojów podkreśli charakter kuchni w tym stylu, nadając jej ciepły, przyjazny charakter.

Kuchnie nowoczesne

Jeżeli jesteśmy zwolennikami nowoczesnych wnętrz, na blaty kuchenne sprawdzi się najlepiej drewno klejone z wyraźnym rysunkiem elementów klejonych, nadającymi wyrazistości kuchni, łamiąc klasyczną stylistykę.

Nowoczesne wnętrza kojarzą nam się z zimnymi, gładkimi materiałami wykończeniowymi. Postawienie szklanki czy talerza na blacie wiąże się z głuchym stukotem, odbijającym się echem po całym wnętrzu. Drewniane blaty są ciepłe w dotyku, neutralizują przykre dźwięki, nadając wnętrzu bardziej przyjazny charakter.

Blaty lakierowane czy olejowane?

Blaty kuchenne można zamówić w stanie surowym bądź już zaimpregnowane. Bez względu na to, z jak odpornego i twardego drewna są one wykonane, powierzchnia drewniana musi być dodatkowo zabezpieczona przed wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi. W tym celu stosuje się lakiery lub oleje do drewna.

Lakier do drewna to powierzchnia umożliwiająca łatwą konserwacje i utrzymanie w czystości. Drewno po lakierowaniu uzyskuje swą naturalną barwę i uwidacznia się każdy szczegół, przy drewnie egzotycznym otrzymamy tzw. trzeci wymiar, czyli głębię. Lakier jednak szybko się przeciera i schodzi, jest też mniej odporny na wysoką temperaturę.

Olej do drewna wnika znacznie głębiej w pielęgnowaną powierzchnię, konserwując i impregnując na kilka do kilkunastu milimetrów w głąb. Przy zastosowaniu olejów, zachowujemy naturalną strukturę drewna, także w dotyku, można go wyczuć przesuwając dłonią po powierzchni. Olejowane blaty mogą jednak z czasem ciemnieć.

Zaletą olejowanej powierzchni jest również to, że można ją odnowić tylko na uszkodzonym fragmencie, bez konieczności renowacji całej powierzchni, jak to jest w przypadku lakieru do drewna.

Odnawianie blatów drewnianych

Bez względu na wykończenie, lakierowane czy olejowane, blaty kuchenne możemy wielokrotnie odnawiać. W tym celu należy bardzo dokładnie zeszlifować dotychczasową warstwę impregnatu, oczyścić powierzchnię z powstałego pyłu i nanieść nową warstwę lakieru czy oleju.

Jak dbać o blaty kuchenne?

  • Bez względu na to, z jakiego gatunku drewna i czym pokryty jest blat drewniany, nie powinniśmy na nim bezpośrednio kroić czy siekać produktów. 
  • Nawet najtwardsze drewno można zarysować, a każda rysa sprawia, że powierzchnia narażona jest na przedostanie się wilgoci w głąb materiału.
  • Na drewnianych blatach nie wolno również stawiać gorących garnków czy filiżanek, bo powierzchnia może się przebarwić.

Autor: Redakcja

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Komentarze

Najnowsze komentarze

Konserwacja blatów z: laminatu, konglomeratu, drewniane | meblum bis Odpowiedz 2014-07-07 17:25:15

[...] Drewniane blaty – co warto wiedzieć? [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty