Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Drewniany blat w kuchni…

Drewniany blat w kuchni…

Nie od dziś wiadomo, że sercem każdego domu jest kuchnia. To w niej spędzamy najwięcej czasu, codziennie przygotowując posiłki. Blat kuchenny to bardzo ważny element kuchennego wyposażenia. Zastanawiasz się nad drewnianym blatem w kuchni? Oto kilka wskazówek, które z pewnością ułatwią Ci podjęcie decyzji…

Szyk i elegancja

Drewniany blat cieszy się dużą popularnością, a to ze względu na to, że utożsamiany jest z szykiem i elegancją. Z pewnością ociepla kuchnię i nadaje jej przyjemnego wyrazu. Kuchenny blat, ze względu na swoją funkcję, powinien być trwały i odporny na wszelkiego typu uszkodzenia. Począwszy od uszkodzeń mechanicznych, po wysoką temperaturę czy wilgoć. Podatne na zarysowania są blaty, wykonane z drewna sosnowego lub topoli. Do najpopularniejszych i najbardziej trwałych blatów drewnianych należą blaty, wykonane z: dębu, buku i jesionu. Jeśli jednak zdecydujesz się na blat, pochodzący z zagranicznych gatunków drzew, polecamy mahoń. 

Drewno lite czy klejone?

Ku zdziwieniu, najbardziej trwałe i odporne na upływ czasu oraz wszelkiego rodzaju uszkodzenia zewnętrzne są blaty klejone. Dlaczego? Podczas procesu klejenia, drewno „pracuje”, to znaczy poddaje się naturalnemu ruchowi, nie ulegając przy tym uszkodzeniom. Dodatkowo podczas ruchu niwelowane są naturalne naprężenia włókien, dzięki czemu drewno w kontakcie z wodą, nie pęcznieje. Mimo to lite drewno jest częściej wybierane przez klientów, a to ze względu na widoczne gołym okiem różnice pomiędzy drewnem litym a klejonym. Naturalne usłojenie litego drewna oraz drobne nierówności to atuty, które sprawiają, że wnętrze nabiera przyjemnego i ciepłego klimatu. 

Uniwersalność

Drewniane blaty kuchenne pasują do każdego stylu, w jakim wykończone jest wnętrze. Od stylu klasycznego, po rustykalny i prowansalski. To duży atut tego materiału. Drewno pasuje też do każdego koloru kuchennej zabudowy. Biel, czerń, zieleń, błękit… Wybór należy do Ciebie!

Odpowiednia impregnacja

…aby drewniany blat kuchenny służył nam przez wiele lat, należy go odpowiednio zaimpregnować. Do wyboru masz dwa sposoby zabezpieczenia drewna: lakierowanie albo olejowanie. Zarówno lakier, jak i olej doskonale chronią drewno przed wnikaniem wilgoci czy drobnymi uszkodzeniami mechanicznymi. Olejowanie jednak lepiej chroni drewno przed wysoką temperaturą. Pamiętać jednak należy, że to właśnie olej może wpłynąć na delikatną zmianę koloru materiału (drewno podczas kontaktu z olejem będzie ciemniejsze). Zaimpregnowanie drewnianego blatu lakierem, może sprawić, że po jakimś czasie zacznie on się łuszczyć. 

 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Styczeń 14, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty