Start Arrow InstalacjeArrow Efektywne korzystanie z energii

Efektywne korzystanie z energii

Wystarczy nauczyć się kilku prostych zasad, a będziemy mieć pozytywny wpływ zarówno na klimat, jak i na nasz portfel.

Urządzenia elektryczne

Odkurzacze

g__10__1.jpgŻeby oszczędność energii była większa, warto stosować się do poniższych wskazówek:

  • Regularnie wymieniaj filtry (worki) – najpóźniej wówczas, kiedy wskaźnik ssania sygnalizuje pełny worek. Odkurzacz działa tym słabiej, im bardziej zanieczyszczone są filtry, co wydłuża czas pracy a tym samym zużycia energii.

  • Niektóre zanieczyszczenia, jak np. mąka, czy kakao, szczelnie zatykają pory filtrów. Wówczas należy wymienić worek, mimo że jest w nim jeszcze sporo wolnej przestrzeni.

  • W trakcie odkurzania nie należy się spieszyć. Wolniejsze przemieszczanie końcówki dyszy ssącej po dywanie zwiększa efektywność zbierania brudu.

Stand–by (tryb czuwania urządzeń RTV i sprzętu komputerowego)

dreamstimesmall_320246_1.jpgPrzycisk stand–by jest najbardziej podstępnym pożeraczem prądu, którego wpływ na klimat możemy zredukować bez konieczności ponoszenia jakichkolwiek nakładów finansowych. Czerwona dioda przycisku stand–by, sygnalizująca stan czuwania urządzenia, świadczy o tym, że cały czas z sieci pobierany jest prąd.

Zazwyczaj w naszych mieszkaniach występuje po kilka urządzeń, które posiadają funkcję stand–by. Moc urządzeń w czasie czuwania waha się w granicach od 0,5W do 35W. Średnio w Polsce w gospodarstwie domowym są 4 urządzenia o łącznej mocy ok. 20W. Prowadzi to do zużycia łącznie 2 mln 300 tys. MWh energii, wartej 831 mln zł (czyli tyle, ile wytwarza średniej wielkości elektrownia, jak np. Elektrownia Ostrołęka B). Gdyby tylko połowa urządzeń w naszym domu była wyłączania z sieci, a nie pozostawiana w stanie czuwania, w skali kraju można byłoby zaoszczędzić 293,2 mln zł i wyemitować 1 mln ton CO2 mniej.

Inne urządzenia

  • Kupując czajnik elektryczny warto się zastanowić nad wyborem modelu z płytką grzewczą, a nie z grzałką spiralną. Pozwoli to na gotowanie mniejszych ilości wody (np. dla jednej osoby). W przypadku czajników z grzałką spiralną powinna być ona w całości zakryta wodą, co w praktyce oznacza konieczność gotowania min. 0,5l wody każdorazowo.

  • Po zakończeniu ładowanie zawsze wyjmuj ładowarkę z kontaktu. Nawet gdy nie jest do niej podłączone żadne urządzenie, ładowarka pobiera prąd.

Ogrzewanie elektryczne

Ogrzewanie elektryczne staje się popularną metodą ogrzewania domu czy mieszkania. Wybór odpowiedniego urządzenia jest istotny, gdyż system grzewczy powinien nie tylko zapewnić odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach, ale także minimalizować koszty, które będziemy ponosić w związku z jego eksploatacją.

  • Dostosuj temperaturę do warunków użytkowania poszczególnych pomieszczeń. Nie nagrzewaj nadmiernie pomieszczeń – obniżenie temperatury o 2 stopni C przyczynia się do obniżenia kosztów ogrzewania o ok. 10%. Optymalna temperatura dla człowieka to 20–21 stopni C, zaś gdy Cię nie ma w domu obniżaj temperaturę do 18 stopni C (dotyczy wszystkich systemów grzewczych).

  • Podczas wietrzenia pokoju zamknij dopływ ciepła (dotyczy wszystkich systemów grzewczych).

  • Jeżeli korzystasz z ogrzewania akumulacyjnego i posiadasz taryfę dwustrefową (np. G12, która zapewnia dostęp do taniej energii elektrycznej przez 10 godzin w ciągu doby), urządzenie, pobierając energię jedynie przez te 10 godzin, zapewnia komfort cieplny przez całą dobę. Dodatkowo urządzenie wyposażone w automatykę pogodową, zapewni ekonomiczne użytkowanie ogrzewania, gdy na zewnątrz temperatura jest wyższa niż –18 stopni C.

  • Konwektory służa do dogrzewania w okresach przejściowych – wiosna, jesień, a nie do ogrzewania pomieszczeń całodobowo. Ogrzewanie elektryczne z zastosowaniem piecy akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem jest znacznie bezpieczniejsze, ekonomiczne i komfortowe.

Komputery

Większość komputerów ma funkcję zarządzania energią. Upewnij się, że aktywowałeś takie funkcje.

  • Nie zostawiaj włączonego komputera w nocy lub na weekend. Przygotuj się do pracy zanim go włączysz, tak aby wykonać zaplanowane zadania przy minimalnym czasie włączonego urządzenia.

  • Jeżeli nie będziesz używał komputera dłużej niż 16 minut, wyłącz go. 16 minut pracy równoważy ilość energii potrzebną do ponownego włączenia.

  • Włączajdrukarkę dopiero gdy przygotowujesz całość materiału do wydrukowania. Drukarka włączona non–stop do 93% energii zużywa na tryb czuwania (stand–by), a tylko 7% na samo drukowanie!

  • Nie drukuj e–maili, jeżeli to nie jest bezwzględnie konieczne.

  • Większość komputerów ma funkcję zarządzania energią. Upewnij się, że aktywowałeś takie funkcje.

  • Ustaw tryb automatycznego przełączania monitora w stan uśpienia po 10minutach bezczynności komputera i wyłączania monitora po 30 minutach bezczynności. Najlepszy „wygaszacz ekranu” to wyłączony monitor.

  • Staraj się sprawdzać dokumenty na ekranie, zamiast je drukować. Jeżeli drukujesz wstępne wersje – użyj uprzednio używanych kartek.

  • Przy zakupie nowej drukarki lub kopiarki, zwróć uwagę, czy posiada ona funkcję dwustronnego drukowania, tzw. „duplex”.

  • Staraj się kupować papier makulaturowy do drukowania.

  • Pamiętaj, że drukarki atramentowe, chociaż są wolniejsze, zużywają 80–90% mniej energii niż drukarki laserowe.

Oświetlenie

Czystsze środowisko, komfort użytkowania, mniejsze rachunki za prąd. Wszystko to możemy osiągnąć dzięki zastosowaniu noweczesnego źródła światła.

  • Korzystaj z coraz popularniejszych świetlówek kompaktowych. Dobrze oddają one kolory naturalne i – co ważne – pozwalają na spore oszczędności energii
    zarowka.jpgelektrycznej. Do ich zalet należa: – niskie zużycie energii (około pięć razy mniejsze niż w przypadku żarówki tradycyjnej), – długi „okres życia” – świetlówka kompaktowa, w zależności od producenta jest od 5 do 10 razy trwalsza niż żarówka tradycyjna.

  • Jeśli używasz świetlówek kompaktowych, wyłączaj światło tylko wtedy, gdy wychodzisz z pomieszczenia na dłużej niż 6 minut, bo częste włączanie skraca trwałość świetlówki. W pomieszczeniach, gdzie z oświetlenia korzystasz przez krótki czas, lepiej pozostawić żarówki tradycyjne.

  • Jasny kolor ścian i sufitów sprawia, że pomieszczenia wydają się jaśniejsze i wymagają mniejszej ilości żarówek do oświetlenia.

  • Jeśli wolisz stosować w domu zwykłe żarówki, pamiętaj, że trzy żarówki o mocy 40W dają tyle samo światła co jednak o mocy 100W.

  • Do oświetlenia dekoracyjnego warto użyć zamienników żarówek z diodami LED, które charakteryzują się małą mocą.

  • Należy regularnie czyścić oprawy oświetleniowe.Zanieczyszczenia opraw mogą zmniejszyć skuteczność świetlną od 20% do 50%.

  • O ile to możliwe, korzystaj z regulacji oświetlenia zgodnie z rzeczywistymi potrzebami. Przykładami urządzeń i rozwiązań w tym zakresie mogą być różne sterowniki oświetlenia (ściemniacze), oprawy z dwoma /wieloma/ źródłami światła, zdalne wyłączniki, czujniki ruchu itp.

Kuchenki

Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii i rozwiązań przygotowywanie posiłków przy wykorzystaniu kuchenek elektrycznych nie musi być drogie, pod warunkiem przestrzegania kilku podstawowych zasad.

Wybierając kuchenkę elektryczną pamiętaj, że:

1. Różne rodzaje płyt grzejnych do gotowania różnią się sprawnością wykorzystania energii: płyta elektryczna żeliwna wykazuje się wyjątkowo niską sprawnością rzędu 55%, elektryczna ceramiczna – sprawnością rzędu 60% oraz indukcyjna – 90%. Sprawność bezpośrednio wpływa na zużycie energii.

2. Zmienna strefa grzania palników umożliwia gotowanie w garnkach o różnych średnicach dna.

Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii i rozwiązań przygotowywanie posiłków przy wykorzystaniu kuchenek elektrycznych nie musi być drogie, pod warunkiem przestrzegania kilku podstawowych zasad.

  • Informacje podawane przez producentów urządzeń oraz programy automatyczne dotyczące czasu gotowania i temperatury dla poszczególnych produktów oparte są o wskaźniki. Tak więc używaj takich temperatur i czasu jaki uważasz za odpowiedni, korzystając z własnych doświadczeń.

  • Posiłki gotuj w małej ilości wody.

  • Otwieraj drzwiczki piekarnika jak najrzadziej, aby uniknąć znaczących strat ciepła. Wcześniejsze nagrzanie piekarnika nie zawsze jest niezbędne.

  • Piekarnik z termoobiegiem nagrzewa się natychmiast po włączeniu, co daje oszczędność energii i czasu.

  • Oszczędzisz prąd wykorzystując energię cieplną już zgromadzoną wskutek nagrzewania. Na 5 do 10 minut przed planowanym zakończeniem gotowania wyłącz piekarnik lub płytę, temperatura przez ten czas będzie utrzymywać się na zbliżonym poziomie.

  • Używaj przykrywek go garnków. Gotując z otwartymi naczyniami tracisz bardzo znaczące ilości energii. Gotowanie w zamkniętych naczyniach pozwoli Ci zmniejszyć zużycie energii o co najmniej 30%.

  • Używaj naczyń kuchennych (garnków) o gładkim, dobrze przewodzącym dnie. Brud na dnie garnka zwiększa nawet o 50% zużycie energii potrzebnej do podgrzewania potraw.

  • Przy zakupie kuchenki warto sprawdzić, czy płyta ceramiczna posiada zmienną wielkość grzejnika (w nowych modelach kuchenek) oraz wskaźnik wykorzystania „ciepła resztkowego”. Pozwala to zaoszczędzić około 15% energii, gdyż nagrzewasz tylko część powierzchni blatu, a nie jej całość.

  • Zużycie energii zależy także od wielkości powierzchni ceramicznych: im większa płyta, tym większe zużycie prądu.

  • W czasie gotowania staraj się dopasować wielkość naczynia do wielkości elementu grzejnego (średnica garnka powinna być o ok. 2 cm większa od średnicy płyty grzejnej). Takie postępowanie zapobiega stratom ciepła.

  • Potrawy, które wymagają dłuższego gotowania, najlepiej przygotowywać wykorzystując szybkowar. Możesz w ten sposób zaoszczędzić około 40% energii, a posiłek bedzie gotowy znacznie szybciej.

Zmywarki

Wbrew powszechnym opiniom stosując zmywarki do naczyć oszczędzamy wodę oraz energię potrzebną do podgrzania wody. Oszczędność czasu jest ewidentna.

zmywarka.jpg

Wbrew powszechnym opiniom stosując zmywarki do naczyć oszczędzamy wodę oraz energię potrzebną do podgrzania wody. Oszczędność czasu jest ewidentna. Dodatkowo stosując zmywarki znacznie dokładniej umyjesz naczynia, mając pewność, że wszelkie bakterie zostały zniszczone. Jeśli planujesz zakup zmywarki, wybieraj urządzenia w najwyższej klasie energetycznej. Zwróć też uwagę, czy urządzenie posiada zaawansowane funkcje:

1. Funkcja automatycznej kontroli czystości wody umożliwiająca zmniejszenie zużycia wody świeżej.

2. Wymiennik ciepła – zaawansowane rozwiązanie pozwalające na odzyskanie ciepła ze zużytej gorącej wody i ogrzania świeżej wody dostarczanej do urządzenia – pozwala to zaoszczędzic energię potrzebną do podgrzania wody. Jest to dość kosztowne rozwiązanie, przydatne zwłaszcza w zastosowaniu dużej gastronomii.

Korzystając w domu ze zmywarki, pamiętaj:

  • Zmywaj rzadziej, wykorzystując pojemność zmywarki w 100%.

  • „Krótki program” pozwala na ograniczenie czasu zmywania i zmniejszenie poboru energii.

  • Program z ekspresowym zmywaniem oszczędza nie tylko wodę, ale i energię elektryczną. Możesz go stosować do niewielkiej ilości naczyń bezpośrednio po posiłku.

  • Jeśli masz w domu możliwość korzystania z tańszej, nocnej taryfy cen za prąd, to opcja opóźnionego startu zmywarki pozwoli Ci na znaczne oszczędności.

  • Zmywarka z zapisem na etykiecie „ekologiczna” EKO (BIO) posiada system, który pozwala zaoszczędzić 30% energii elektrycznej poprzez skrócenie cyklu suszenia.

Pralki

Jeśli planujesz zakup nowej pralki, porównaj wskaźniki zużycia energii na jeden cykl prania podanej na etykietach energetycznych. Wybieraj urządzenia w najwyższych klasach energetycznych (od A do A++).

Jeśli planujesz zakup nowej pralki, porównaj wskaźniki zużycia energii na jeden cykl prania podanej na etykietach energetycznych. Wybieraj urządzenia w najwyższych klasach energetycznych (od A do A++). Zwróć uwagę, czy pralka posiada:

1. Funkcję automatycznego ważenia wsadu oraz doboru ilości wody do prania.

2. Funkcję zamkniętego obiegu wody ze zraszaniem w czasie pracy.

3. Funkcję krótkich programów pozwalających na szybkie i energooszczędne pranie mało zabrudzonych rzeczy.

Korzystając z pralki na co dzień pamiętaj o podstawowych zasadach, które pomagają zmniejszyć zużycie energii:

  • Jeżeli to możliwe, uruchamiaj pralkę tylko wtedy, kiedy jest zgromadzony pełny ładunek prania. W przeciwnym przypadku marnotrawisz energię elektryczną i wodę. Instrukcje obsługi pralek informują szczegółowo o maksymalnym załadunku, podając ciężar rzeczy przeznaczonych do prania w stanie suchym. Dwa prania z niepełnym ładunkiem, to większe o 35% zużycie energii elektrycznej.

  • W wielu przypadkach pranie wstępne nie jest konieczne, podobnie jak pranie w najwyższej temperaturze. Jeśli zrezygnujesz z nich, cykl prania przebiegnie szybciej i zużycie energii elektrycznej będzie mniejsze. Zatem korzystaj z funkcji prania wstępnego tylko w przypadku rzeczy mocno zabrudzonych.

  • Korzystaj z programów ekonomicznych.

  • Jeśli masz w domu możlwość korzystania z tańszej, nocnej taryfy cen za prąd, to opcja opóźnionego startu pralki pozwoli Ci na znaczne oszczędności.

Chłodziarki

Kupując chłodziarkę albo zamrażarkę, zwróć uwagę przede wszystkim na to, aby urządzenie było w najwyższej klasie energetycznej (od A do A++). Klasy energetyczne dla lodówek i zamrażarek określa zużycie energii danej lodówki w stosunku do tzw. zużycia standardowego. Przykładowo, urządzenie klasy A zużywa ok. 55%, E ok. 100–110%, a G ponad 125% standardowego zużycia energii elektrycznej.

Warto sprawdzić czy kupowane urządzenia posiadają następujące funkcje:

1. Systemy automatycznego usuwania szronu i wilgoci, pozwalające na bezobsługowe utrzymywanie chłodziarek i zamrażarek w czystości (brak oblodzonych ścianek przyczyniających się do pogorszonej wymiany ciepła). Systemy te mogą zaoszczędzić nawet do 20% energii.

2. Systemy półek i szuflad przeznaczonych do przechowywania produktów w odpowiednich warunkach temperaturowych.

3. Funkcje automatycznego podnoszenia temperatury w chłodziarce podczas opuszczenia domu, tzw. „Holiday”.

4. Funkcje kontroli otwartych drzwi. Powodują one włączenie sygnału alarmowego przy kilkuminutowym otwarciu drzwi oraz całkowite wyłączenie urządzenia przy kilkudzisięciominutowym otwarciu drzwi.

Aby nie marnować energii podczas codziennego korzystania z urządzeń chłodzących, pamiętaj o poniższych zasadach:

  • Nie umieszczaj urządzeń chłodzących w ciepłych pomieszczeniach, zwłaszcza w pobliżu kaloryferów, grzejników, pieców lub w miejscach silnie nasłonecznionych.

  • Ustaw odpowiednią temperaturę – w chłodziarce od 6 stopni do 8 stopni C a w zamrażarce – 18 stopni C.

  • Otwieraj lodówkę lub zamrażarkę tylko na tak długo, jak to jest potrzebne. Jeżeli drzwi chłodziarki są otwarte dłużej, do chłodziarki dostaje się zwilgocone powietrze zewnętrzne, które musi być wydalone. W przypadku zamrażarek wilgoć zamarza i rosnąca grubość warstwy lodu pogarsza sprawność chłodzenia.

  • Żywność, która ma być z powrotem umieszczona w chłodziarce (np. po odkrojeniu potrzebnej części), powinna jak najszybciej do niej wrócić, zanim się ogrzeje.

  • Produkty z zamrażarki rozmrażaj w lodówce, ponieważ pochłaniają one ciepło jej wnętrza i w efekcie lodówka zużyje mniej energii.

  • Myj chłodziarkę regularnie wodą z łagodnym detergentem. Chłodziarki, które nie mają funkcji odmrażania, należy regularnie odmrażać. Warstwa lodu nie może być grubsza niż 10 mm.

  • Dbaj o czystość uszczelki na drzwiach. Jej szczelność można sprawdzić przy pomocy kartki papieru – łatwo przesuwająca się kartka pomiędzy drzwiami a lodówką sygnalizuje konieczność wymiany uszczelki.

  • Opuszczając dom na dłużej, temperaturę w chłodziarce podnieś o kilka stopni. Jeśli wyjeżdżasz na dłużej niż 2 tygodnie, wyłącz zupełnie urządzenie, pozostawiając uchylone drzwi w celu uniknięcia pojawienia się pleśni.

  • Nie wkładaj ciepłych czy gorących produktów do lodówki, ponieważ ciepło zawarte w produktach musi zostać wydalone przez urządzenie na zewnątrz, co prowadzi do nadmiernego zużycia energii. Gorące produkty pozostaw na zewnątrz do czasu ostygnięcia, czyli do osiągnięcia temperatury pokojowej. Szacunkowo jeden litr wody o temperaturze 50 stopni C wstawiony do lodówki spowoduje o 60% większe zużycie energii elektrycznej, niż ten sam litr wody o temperaturze pokojowej 20 stopni C, przy schłodzeniu w obu przypadkach do 6 stopni C.

  • Pamiętaj, aby umieszczać poszczególne rodzaje produktów w odpowiednich strefach temperaturowych (półkach). Unikniesz w ten sposób niepotrzebnego chłodzenia niektórych produktów.

  • Z porównania zużycia energii elektrycznej przykładowych: lodówki, zamrażarki i lodówko–zamrażarki (o zbliżonej pojemności netto) wynika, że mniejsze zużycie energii ma lodówko–zamrażarka (~1,2 kWh/dzień), niż wolnostojące: lodówka i zamrażarka (oba urządzenia ~1,89 kWh/dzień)

Dodane przez: WWF

Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Małe Mieszkanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Produkty