Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Forma czy garnek…? W czym upiec chleb?

Forma czy garnek…? W czym upiec chleb?

Pieczenie chleba w zaciszu własnej kuchni staje się coraz bardziej modne. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że pieczenie chleba to tradycja rodzinnego domu. Chleb upieczony w domu zdecydowanie lepiej smakuje. Wygląd chleba jest równie ważny. W czym więc piec chleb? Oto kilka wskazówek…

Nasze babcie piekły chleby w metalowej blasze. Dziś jednak blachę tę posiadają nieliczni. Pozostaje nam do wyboru albo forma do pieczenia, albo garnek. Co więc wybrać?

Forma do pieczenia i jej rodzaje

Metalowe formy do pieczenia są zazwyczaj prostokątne. Inne mogą być wykonane ze stali, aluminium bądź stali nierdzewnej. I to właśnie tylko stal nierdzewna nadaje się do pieczenia chleba na zakwasie. Zwykłe formy należy natłuścić oraz wyłożyć papierem do pieczenia.

Alternatywą może być forma, która ma nieprzywierającą powłokę, np. ceramiczna. Jej zaletą jest to, że równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu skórka chleba nie przywiera do formy.

Ceramiczne formy mają zazwyczaj kształt podobny do prostokąta, mają także lekko zaokrąglone brzegi i ceramiczne uchwyty. Forma ta długo się nagrzewa i utrzymuje ciepło. Wymaga także dłuższego czyszczenia po użyciu. Innym rozwiązaniem jest szklana forma. Ma gładką powierzchnię i nic do niej nie przywiera. Jest także odporna na wysoką temperaturę. Kolejną zaletą tej formy jest to, że dokładnie można zobaczyć pieczywo podczas pieczenia. Formy silikonowe z kolei stają się coraz bardziej popularne. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Forma ta jest elastyczna, dzięki czemu w łatwy sposób możesz wyjąć z niej upieczony chleb. 

Garnek do pieczenia chleba

Chleb można także piec w garnku. Do wyboru mamy dwa rodzaje garnków – rzymski bądź żeliwny. Garnek rzymski wykonany jest z wypalanej gliny. Należy go używać w piecach, w piekarnikach, w mikrofali, a nawet na gazie, ale wówczas musisz pamiętać o metalowej podstawce. Garnek ten jednak wymaga moczenia przed każdym użyciem i długiego czyszczenia po użyciu. Należy także delikatnie się z nim obchodzić, gdyż może pęknąć. Jest bardzo kruchy.

Innym rodzajem garnka do pieczenia chleba jest garnek żeliwny. To w nim możesz piec chleb na drożdżach i na zakwasie. W przeciwieństwie do garnka rzymskiego, garnka żeliwnego nie musisz moczyć przed pieczeniem. Nie wymaga także smarowania tłuszczem bądź posypywania mąką.

Warto dodać, że oba te garnki mają specjalne i piękne zdobienia, które odbijają się na skórce chleba, sprawiając, że wygląda wyjątkowo.

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Lipiec 2, 2019
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: wnętrza