Start Arrow InstalacjeArrow Jak i czym palić w kominku?

Jak i czym palić w kominku?

Kominek to nie tylko rodzaj systemu grzewczego, możliwego do zastosowania w naszym domu, ale – dla nas, domowników – to przede wszystkim źródło rozkosznych doznań związanych z klimatem, jaki tworzy kominek w każdym pomieszczeniu. Aby jednak móc cieszyć się ciepłem i atmosferą płynącą z domowego ogniska, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo go rozpalić i jakich materiałów najlepiej używać.

Kominek w domu sprzyja romantycznemu nastrojowi i gorącej atmosferze.

Kominek w domu sprzyja romantycznemu nastrojowi i gorącej atmosferze.

Czym palić w kominku?

Najlepszym opałem do kominka jest twarde drewno liściaste: jesion, akacja, dąb, grab, brzoza, klon. Pali się ono spokojnie, równo, a ponadto wydzielany przy jego paleniu dym nie jest toksyczny. Oczywiście są wśród nas zwolennicy „strzelających iskier” – ich odgłosy i widok sprawia przyjemność obcowania z dzikim płomieniem. Iskry wywołuje spalanie drewna iglastego, ale musimy wiedzieć, że zawiera ono dużo żywicy, z której powstaje tłusta sadza, co zmusza do częstego czyszczenia paleniska i komina.

Drewno do palenia powinno być odpowiednio przygotowane i przechowywane. Powinno zawierać około 15% wody, a biorąc pod uwagę fakt, że przy ścięciu ma ono 70% wartości wody, należy je sezonować nawet do półtora roku.

Opał możemy kupić w marketach budowlanych, stacjach benzynowych lub w nadleśnictwie, z tym, że w tym ostatnim przypadku musimy liczyć się z tym, że trzeba będzie samemu je wysuszyć. Zakupione drewno składować powinniśmy pod dachem, ale nie w zamkniętym pomieszczeniu, gdyż może to powodować jego gnicie.

Innym rodzajem opału jest coraz bardziej popularny brykiet. Może on być z wiórów drzewnych bądź z węgla brunatnego, te ostatnie jednak nadają się nie do wszystkich palenisk i mogą powodować zaczadzenie. Wadą brykietu jest również jego dość wysoka cena w porównaniu z drewnem opałowym.

Aby w pełni korzystać z komfortu posiadania kominka, powinniśmy dokładnie zapoznać się z instrukcją jego użytkowania.

Aby w pełni korzystać z komfortu posiadania kominka, powinniśmy dokładnie zapoznać się z instrukcją jego użytkowania.

Jak rozpalić w kominku?

Na środku wkładu kominkowego umieszczamy zmięty papier, a na nim – najlepiej w pionie – drewno rozpałkowe, czyli najmniejsze jego kawałki. Podpalamy papier, przymykając drzwiczki wkładu, pozostawiając niewielką szczelinę.

Po około 20 minutach, kiedy wkład kominkowy będzie już nagrzany, a drobnica drewna będzie się normalnie paliła, możemy załadować duże kawałki i zamknąć drzwiczki. Następnie ustawiamy zasuwy główne wlotu powietrza w pozycji dostosowanej do oczekiwanej temperatury, ustalając w ten sposób szybkość spalania.

Pamiętajmy, aby przed pierwszą rozpałką w kominku przeczytać szczegółowo jego instrukcję. Jeżeli zauważymy niepokojące objawy: dym, nieprzyjemny zapach, które nie znikają po kilku rozpaleniach, powinniśmy jak najszybciej skonsultować się z instalatorem naszego kominka.

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Łazienka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

  • Nowoczesny Plafon Kantoor Gray

  • Lampa wisząca Galaxy 1649

  • Poduszka chmurka awanturka Zippo

  • Kinkiet Maja Gray

  • Lampa wisząca Artwood Dąb 6pł.

  • Lampa Biurkowa Vaio White

  • Lampa podłogowa Maja Black

Obejrzyj zdjęcia domowników