Aby drewniane akcesoria kuchenne, służyły nam przez wiele lat, należy o nie odpowiednio dbać. Jak pielęgnować drewniane przybory kuchenne? Oto nasze wskazówki! Sprawdź i zainspiruj się!
O czym należy pamiętać?
Przed pierwszym użyciem drewnianych akcesoriów kuchennych, należy je odpowiednio zaimpregnować. Użyj do tego oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Impregnat sprawi, że drewno nie będzie się odbarwiać i wchłaniać zapachów oraz wilgoci.
Aby móc cieszyć się trwałością drewnianych akcesoriów kuchennych, pamiętaj, by nie myć ich w zmywarce. Nadmiar wody może uszkodzić ich powierzchnię. Co więcej, po każdym umyciu drewnianych akcesoriów pod ciepłą i bieżącą wodą (z dodatkiem płynu do mycia naczyń), należy je dokładnie wysuszyć. Nie chowaj mokrych przyborów kuchennych do szuflady.
Jak pielęgnować drewniane akcesoria kuchenne?
Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z drewnianej deski czy łyżki, należy natrzeć je sokiem z połówki cytryny lub moczyć przez całą noc w occie jabłkowym.
Chcąc natomiast usunąć odbarwienia z drewnianej powierzchni przyborów kuchennych, należy skropić je obficie sokiem z cytryny i posypać gruboziarnistą solą, a następnie przetrzeć czystą szmatką. Możesz też wykorzystać do tego roztwór z wody i sody oczyszczonej. Zanurz drewniane akcesoria kuchenne w przygotowanym roztworze i zostaw na całą noc.
Jeśli na drewnianym wałku pozostały resztki ciasta, usuń je za pomocą soli.
Z kolei chcąc uniknąć pleśni wewnątrz drewnianego chlebaka, przetrzyj jego wnętrze szmatką, nasączoną octem. Chlebak pozostaw otwarty aż do wyschnięcia.
Dodaj komentarz