Chociaż trzymasz je w lodówce, szybko się psują? Nie wszystkim produktom spożywczym służy chłód i wilgoć. Oto kilka pomysłów, jak je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały smak i nadawały się do spożycia.
Żółty ser
Zapakowany w papier i schowany do lodówki, szybko wyschnie i straci aromat, a owinięty folią – spleśnieje. Co zrobić? Włóż go do pojemnika z kilkoma kostkami cukru – dłużej zachowa smak i miękkość. Innym sposobem na przedłużenie jego trwałości, jest skropienie go olejem i zamknięcie w pojemniku – tłuszcz zapobiegnie wysychaniu i dodatkowo nawilży ser.
Wskazówka! Pamiętaj, że ser kupiony w jednym kawałku, będzie dłużej świeży.
Cebula i owoce
Cebula i owoce nie lubią wilgoci. W takich warunkach tracą aromat i dużo szybciej zaczynają się psuć. Znacznie lepszym miejscem do przechowywania tych owoców i warzyw będzie ciemne i suche miejsce, o temperaturze pokojowej. Idealnie do tego nadaje się kuchenna szafka. Dotyczy to tych owoców, które mają grubszą skórkę. Te o cienkiej skórce, np. kiwi lepiej jak najszybciej zjeść, bo w suchym i ciepłym miejscu szybko wysychają.
Cytrusy mogą być trzymane poza lodówką, ale równie dobrze będą czuć się w lodówce.
Jajka i miód
W lodówce na górnej półce jajka można przechowywać kilka tygodni. Miód natomiast kilka miesięcy (lub dłużej). Jednak nie na drzwiach lodówki, ponieważ otwierane i zamykane drzwiczki, powodują, że temperatura waha się, co nie służy tym produktom. Jajka można też trzymać w szafce kuchennej, jeśli panuje w niej temperatura niższa niż 20 stopni Celsjusza. Zaś miód wystarczy postawić z dala od światła.
Ziemniaki
Panująca w lodówce wilgoć, sprawia, że ziemniaki gniją. W ciepłym pomieszczeniu natomiast będą kiełkować. Gdy do ziemniaków dociera słońce – stają się zielone. Najlepiej będzie im więc w suchym, ciemnym i chłodym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura około 10 stopni Celsjusza.
Dodaj komentarz