Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Jak przechowywać produkty w lodówce?

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Codzienne posiłki powinny być wykonywane ze świeżych produktów. Odpowiednie ich przechowywanie, gwarantuje dłuższą świeżość, a tym samym zdatność do jedzenia. Sprawdź, jak w odpowiedni sposób przechowywać żywność w lodówce i zainspiruj się!

Górna półka

W górnej półce należy przechowywać produkty mleczne i konfitury. W wyższej temperaturze rozwijają się bakterie kwaszące, co jest jak najbardziej wskazane. Niższa temperatura spowodowałaby rozwój szkodliwych dla zdrowia bakterii. 

Środkowa półka

Środkowa półka to doskonałe miejsce na produkty, które szybko się psują, a więc wędliny, biały ser i potrawy przetworzone – garnki z zupą czy gotowym sosem. Pamiętaj jednak, że do lodówki nie wolno wkładać naczyń z gorącą zawartością! Jak przechowywać wędliny i ser w lodówce, aby uniknąć ich obsychania? Świetnym rozwiązaniem są pojemniki do przechowywania. Plastikowe, szklane lub silikonowe pojemniki na żywność do lodówki zapobiegają także mieszaniu się zapachów i smaków.

Dolna półka 

W dolnej półce przechowuj surowe mięso i ryby. To tam jest najchłodniej. Pamiętaj, aby produkty te umieścić w pojemnikach. Dzięki temu pozbędziesz się specyficznego zapachu. 

Szuflady

To tam przechowujemy owoce i warzywa. Warto jednak zaopatrzyć się w praktyczne pojemniki do warzyw i owoców, które pozwolą zachować produktom świeżość.

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Lipiec 10, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty