Święta, Święta i… po Świętach! Zapewne każdy z nas zadaje sobie pytanie – jak przechowywać resztki jedzenia po Świętach? Podpowiadamy, jak zakonserwować smakołyki z kolacji wigilijnej i rozkoszować się nimi nieco później!
Co możemy przechowywać w zamrażarce?
Jeszcze przed Świętami warto przygotować sobie miejsce w zamrażarce. Z pewnością po Świętach przyda się do zamrożenia świątecznych przysmaków! W temperaturze -18 stopni Celsjusza możemy przechowywać:
- wędliny,
- zupy,
- pieczywo,
- pierogi,
- uszka.
Pamiętaj, aby wszystkie te produkty spożyć jak najszybciej. Możesz je zjeść przed upływem 3 miesięcy.
Świąteczne wypieki
Nie wszystkie ciasta nadają się do przechowywania w zamrażarce. Ciasto z galaretką, beza oraz te przekładane kremem i bitą śmietaną nie należy mrozić. Warto więc zjeść je póki są świeże.
Które ciasta możemy mrozić? Z pewnością w zamrażarce możemy przechowywać:
- sernik,
- ciasta drożdżowe,
- ciasta ucierane.
Niektóre wypieki możemy przechowywać przez wiele dni z dala od lodówki. Należą do nich:
- świąteczny piernik,
- keks.
Pamiętaj jednak, aby przechowywać je w chłodnym miejscu, owinięte ściereczką.
Pasteryzowanie
Jeśli w zamrażarce zabrakło Ci miejsca, niektóre potrawy możesz zapasteryzować. Bigos doskonale nadaje się do wekowania.
Dodaj komentarz