Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Jak przechowywać resztki jedzenia po Świętach?

Jak przechowywać resztki jedzenia po Świętach?

Święta, Święta i… po Świętach! Zapewne każdy z nas zadaje sobie pytanie – jak przechowywać resztki jedzenia po Świętach? Podpowiadamy, jak zakonserwować smakołyki z kolacji wigilijnej i rozkoszować się nimi nieco później!

Co możemy przechowywać w zamrażarce?

Jeszcze przed Świętami warto przygotować sobie miejsce w zamrażarce. Z pewnością po Świętach przyda się do zamrożenia świątecznych przysmaków! W temperaturze -18 stopni Celsjusza możemy przechowywać:

  • wędliny, 
  • zupy, 
  • pieczywo, 
  • pierogi, 
  • uszka. 

Pamiętaj, aby wszystkie te produkty spożyć jak najszybciej. Możesz je zjeść przed upływem 3 miesięcy. 

Świąteczne wypieki 

Nie wszystkie ciasta nadają się do przechowywania w zamrażarce. Ciasto z galaretką, beza oraz te przekładane kremem i bitą śmietaną nie należy mrozić. Warto więc zjeść je póki są świeże. 

Które ciasta możemy mrozić? Z pewnością w zamrażarce możemy przechowywać:

  • sernik, 
  • ciasta drożdżowe, 
  • ciasta ucierane. 

Niektóre wypieki możemy przechowywać przez wiele dni z dala od lodówki. Należą do nich:

  • świąteczny piernik, 
  • keks.

Pamiętaj jednak, aby przechowywać je w chłodnym miejscu, owinięte ściereczką. 

Pasteryzowanie 

Jeśli w zamrażarce zabrakło Ci miejsca, niektóre potrawy możesz zapasteryzować. Bigos doskonale nadaje się do wekowania. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


grudzień 28, 2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Produkty

  • Lampa Sufitowa Rondo 61 Black

  • Forma do babek QUARTET GOLD