Większość akcesoriów kuchennych (ale nie wszystkie!) jest wykonana ze zwykłej stali węglowej, która ma to do siebie, że rdzewieje. Krucha i niejednolita warstwa związków żelaza nie prezentuje się zbyt estetycznie. Jak usunąć rdzę z akcesoriów kuchennych? Oto nasze wskazówki! Sprawdź i zainspiruj się!
Kwasek cytrynowy i sól kuchenna
Najlepszym sposobem na usunięcie rdzy jest kwasek cytrynowy i sól kuchenna. Zmieszaj te dwa składniki i dodaj niewielką ilość wody, tak, aby powstała gęsta zawiesina. Powstałą papkę, nałóż na zardzewiałą powierzchnię i pozostaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu, dokładnie wyszoruj brudną powierzchnię, opłucz i osusz. Gotowe!
Soda oczyszczona, cola, cebula z cukrem pudrem
Jeśli nie posiadasz kwasku cytrynowego, możesz zastąpić go sodą oczyszczoną. Skutecznym sposobem na usunięcie rdzy jest zanurzenie danego przedmiotu w szklance coli. Ślady rdzy znikną w kilka minut!
Dość starym sposobem na usunięcie rdzy z akcesoriów kuchennych jest nacieranie ich posypaną cukrem pudrem połówką cebuli. Pamiętaj, aby po tym zabiegu dokładnie umyć i osuszyć akcesoria kuchenne.
Dodaj komentarz