Start Arrow OgródArrow Jesień w ogrodzie: rodzaje i zadania kompostu

Jesień w ogrodzie: rodzaje i zadania kompostu

Opadłe w ogrodzie liście należy zgrabić i usunąć. Przemoknięte stają się doskonałą pożywką dla bakterii, które mogą zagrażać trawnikowi. Zdarza się, ze liście zalegają nie tylko na trawnikach, ale także na innych roślinach ogrodowych. W szczególności szkodzą one roślinom iglastym, powodując żółkniecie igieł i w konsekwencji ich obumieranie.

Spakowane w odpowiednie worki liście odbiorą z naszej posesji służby porządkowe. Czy jednak rzeczywiście warto się ich pozbywać? Nie, bowiem liście stanowią świetny składnik kompostu, czyli naturalnego nawozu, służącego do użyźnienia gleby. Jego ekologiczny sposób pozyskiwania jest doskonałą alternatywą dla sztucznych środków kupowanych w sklepach.

Uwaga! Jedynymi liśćmi, które nie nadają się do kompostowania, są liście dębowe i orzechowe – zawartość garbników w nich jest zbyt duża.

Kompost mieszany

Liście mogą być składnikiem kompostu mieszanego, zawierającego wiele składników. Powinien on składać się w połowie z substancji „zielonych” (liście, pokrzywy, skoszona trawa, surowe obierki z kuchni, fusy po kawie i herbacie oraz odchody zwierząt roślinożernych i drobiu), zaś w połowie z substancji „brązowych” (zdrewniałe gałęzie, korzenie, słoma zbożowa, siano, oraz produkty kartonowe i skrawki papieru). Dodatkowo, możemy go uzupełnić o popiół drzewny, włosy, obcięte skrawki paznokci, skorupki jajek oraz włókna wełny bądź bawełny.

Kompost jednoskładnikowy

Możemy też wykonać osobny kompost, złożony z samych tylko liści. Przygotowanie jednoskładnikowego kompostu jest dosyć prostym zadaniem. Wystarczy wrzucić liście do plastikowych worków i luźno zawiązać. Worki następnie powinny być ułożone w warstwy. Ewentualnie możemy umieścić liście w otwartym pojemniku wykonanym z siatki drucianej.

Poszczególne warstwy liści warto przesypać nawozem bogatym w azot. Może to być suszony obornik, mączka rogowa lub mączka skalna. Ponadto, liście warto wzbogacić świeżymi roślinami zielonymi – na przykład pokrzywami. Kompost ułożony na zimę musimy jednak bezwzględnie przerzucić wraz z nadejściem wiosny – nawet, jeżeli jest to nieduża pryzma. W przeciwnym razie liście będą się zbrylały, uniemożliwiając swobodny przepływ tlenu.

Czas powstawania takiego kompostu wynosi zazwyczaj od roku do dwóch lat, jednakże można go zacząć wykorzystywać już po kilku miesiącach. Wówczas powstanie tzw. ziemia liściowa – ciemna, lekko kwaśna (pod warunkiem, ze nie dodaliśmy do niej wapnia) substancja, idealna dla truskawek, porzeczek, agrestu lub malin. Świetnie nadaje się ona także dla różaneczników i innych roślin wrzosowatych.

Kompostowniki

Kompostownik można zbudować samodzielnie z desek na kształt kwadratowego pojemnika lub zakupić gotowy. Ten drewniany warto zaimpregnować, by zabezpieczyć go przed działaniem warunków atmosferycznych.

Prawidłowe przygotowanie organicznego nawozu ułatwią gotowe kompostowniki. W zależności od pojemności, nadają się doskonale zarówno do mniejszych, jak i większych ogrodów. Dostępne są we wszystkich marketach budowlanych.

Uwaga! Kompostownik nie powinien znajdować się w bliskiej odległości od rosnących roślin, gdyż grozi to rozpyleniem nasion chwastów, a co za tym idzie, ich nawrotem.

(Gotowe pojemniki ułatwią prawidłowe przygotowanie kompostu. fot. Praktiker)

Przydatne narzędzia

W małych ogrodach liście zbierane są ręcznymi grabiami – w większych z pomocą przyjdzie nam dmuchawa ogrodowa. Dzięki niej nie tylko pozbędziemy się liści, ale także oczyścimy drogi, alejki i tarasy z zalegającego piasku, żwiru i drobnych zanieczyszczeń.

(Na rynku dostępne są modele dmuchaw, posiadające możliwość podłączenia odkurzacza bezpośrednio do ogrodowego pojemnika na odpady, fot. Black & Decker)

Jeśli w ogrodzie mamy drzewka lub krzewy, na ekologiczny nawóz wykorzystać można także ścięte i opadłe gałęzie. Pojedyncze sztuki wrzucić można bezpośrednio do kompostu, jednak –  aby zagospodarować ich większą ilość – niezbędne są odpowiednie urządzenia.

Dzięki przepuszczeniu gałęzi przez rębarkę uzyskuje się trociny, które bez problemu rozłożą się w kompoście. Dodatkowo, wióry stosuje się jako ściółkę – np. pod iglaki i róże, co utrudnia rozwój chwastów i utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia gleby.

(Rębarka zmienia gałęzie w trociny, fot. STIGA)

Następna »

Autor: Redakcja

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz

Data dodania:


Wrzesień 2, 2015
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Wnętrza projektów domów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: ogród