Kmin rzymski to bardzo aromatyczna przyprawa, która posiada delikatnie gorzki smak. Bardzo często przyprawa ta mylona jest z popularnym kminkiem. Wyróżnia się jednak zupełnie innymi walorami smakowymi. Kmin rzymski, nazywany również kuminem, dodaje potrawom wyrazistego smaku i odrobinę pikanterii. Sprawdź właściwości i zastosowanie kminu rzymskiego i rozkoszuj się jego smakiem.
Ta aromatyczna przyprawa wywodzi się ze wschodnich terenów, położonych nad Morzem Śródziemnym. Kolebką kminu rzymskiego jest Egipt. Prawdopodobnie używano go jako środka do mumifikacji zwłok.
Kmin rzymski do jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, niewstępująca już w stanie dzikim. Jej największe uprawy spotkać można w Indiach, Chinach, Uzbekistanie, Turcji, Maroku, Syrii, Chile, Meksyku i niektórych krajach Europy Środkowej. Rzadko hoduje się go w Polsce ze względu na niską odporność na mrozy. W sklepach można obecnie spotkać zarówno ususzone w całości łupiny, jak i ich wersję zmieloną.
Właściwości kminu rzymskiego
Kmin rzymski nazywany również kuminem wykazuje wiele właściwości leczniczych. W nasionach rośliny zawarte są olejki eteryczne i witaminy (m.in. C i E). Kmin rzymski działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Przyprawę warto zatem spożywać w większych ilościach np. w czasie przeziębienia lub grypy. Ziarna kuminu łagodzą również chrypki i stany zapalne gardła. Oprócz tego kmin ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego – likwiduje wzdęcia i kolki. Warto dodać, że nasiona kuminu stosowane są w ziołolecznictwie do oczyszczenia organizmu z toksyn i polepszenia apetytu.
Zastosowanie kminu rzymskiego
Kumin sprawdzi się jako dodatek do ciemnych gulaszowych sosów, ryb, dań drobiowych, zup, sałatek, marynat i wielu innych. Jego ostry smak doda pikanterii posiłkom.
Dodaj komentarz