Start Arrow OgródArrowRośliny do domu i ogroduArrow Kolendra. Uprawa kolendry w ogrodzie i w doniczce

Kolendra. Uprawa kolendry w ogrodzie i w doniczce

Specyficzny smak i aromat kolendry nie każdemu przypadnie do gustu. Niemniej, roślina ta posiada bardzo cenne składniki odżywcze, warto więc stosować ją w kuchni. Tym bardziej, że uprawa kolendry w ogrodzie czy w doniczce nie jest trudna, choć przyda się kilka istotnych wskazówek dotyczących jej pielęgnacji.

Jako przyprawę stosuje się najczęściej owoce kolendry, rzadziej świeże czy suszone liście. Z nich natomiast można zrobić łagodzący nerwy napar.

Jako przyprawę stosuje się najczęściej owoce kolendry, rzadziej świeże czy suszone liście. Z nich natomiast można zrobić łagodzący nerwy napar.

Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to roślina jednoroczna, wywodząca się z Bliskiego Wschodu. W Polsce uprawa kolendry trwa od czasów piastowskich. Kolendra uprawiana jest jako roślina zielna, posiada bowiem bardzo cenne składniki odżywcze: antyoksydanty, wapń, potas oraz witaminy C, B1, B2, PP.

Właściwości kolendry

Dzięki wspomnianym składnikom, kolendra stosowana jest jako zioło wspomagające pracę układu pokarmowego. Jest polecana przy niestrawnościach, biegunce czy zapaleniu błony śluzowej żołądka. Wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, pomaga przy zwalczaniu gronkowca, bakterii E.coli czy salmonelli.

Liście kolendry działają oczyszczająco, wspomagając usuwanie z organizmu metali ciężkich. Napar z liści kolendry zawiera olejek eteryczny, działający uspokajająco w stanach ogólnego zmęczenia.

Owoce kolendry najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Są doskonałą przyprawą do dań kuchni południowo-azjatyckiej, jak np. curry. Stanowi też konieczny składnik sosu guacamole. W polskiej kuchni kolendra stosowana jest jako przyprawa do mięsa mielonego, zup czy dań z jajek.

Kolendra ma brunatne lub jasnobrunatne owoce (niedojrzałe są lekko zaróżowione). Kwiaty natomiast są drobne w jasnoróżowym lub białym kolorze.

Kolendra ma brunatne lub jasnobrunatne owoce (niedojrzałe są lekko zaróżowione). Kwiaty natomiast są drobne w jasnoróżowym lub białym kolorze.

Ale uwaga! Niedojrzałe liście i owoce kolendry wydzielają nieprzyjemny zapach, przypominający… wydzielinę pluskwy (stąd jej łacińska nazwa Coriandrum od gr. koris – pluskwa). Dojrzała roślina zmienia już aromat i smak na bardziej przyjemny: liście wytwarzają cytrynową woń, a owoce korzenny aromat.

Uprawa kolendry w ogrodzie

Kolendra siewna, jak większość orientalnych ziół, lubi miejsca ciepłe, dobrze nasłonecznione. Gleba nie powinna być ani kwaśna, ani wilgotna.

Nasiona kolendry wysiewa się bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną; zakiełkują już po dwóch tygodniach. Młoda kolendra wymaga regularnego i obfitego podlewania. Przy starszych roślinach, szczególnie gdy pojawią się owoce, należy zminimalizować podlewanie, a wręcz przesuszyć roślinę w czasie upalnych, bezdeszczowych dni. Podłoże należy często odchwaszczać i spulchniać między grządkami.

Kolendra siewna kwitnie od czerwca do lipca, jest rośliną miododajną. Zbiór owoców rozpoczyna się na przełomie lipca i sierpnia, kiedy owoce stają się jasnobrunatne.

Kolendrę uprawiać można również w doniczce, zapewniając jej komfortowe miejsce na słonecznym i ciepłym parapecie czy balkonie.

Kolendra w doniczce

Kolendra w doniczce

Kolendra w doniczce

Kolendra w doniczce

Następna »

Autor: Redakcja DOM.pl/mh

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz

Data dodania:


Maj 15, 2017
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Łazienka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty