Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Kuchenki

Kuchenki

Wybierając kuchenkę elektryczną pamiętaj, że:

1. Różne rodzaje płyt grzejnych do gotowania różnią się sprawnością wykorzystania energii: płyta elektryczna żeliwna wykazuje się wyjątkowo niską sprawnością rzędu 55%, elektryczna ceramiczna – sprawnością rzędu 60% oraz indukcyjna – 90%. Sprawność bezpośrednio wpływa na zużycie energii.

2. Zmienna strefa grzania palników umożliwia gotowanie w garnkach o różnych średnicach dna.

kuchenka_max.jpg

Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii i rozwiązań przygotowywanie posiłków przy wykorzystaniu kuchenek elektrycznych nie musi być drogie, pod warunkiem przestrzegania kilku podstawowych zasad.

  • Informacje podawane przez producentów urządzeń oraz programy automatyczne dotyczące czasu gotowania i temperatury dla poszczególnych produktów oparte są o wskaźniki. Tak więc używaj takich temperatur i czasu jaki uważasz za odpowiedni, korzystając z własnych doświadczeń.
  • Posiłki gotuj w małej ilości wody.
  • Otwieraj drzwiczki piekarnika jak najrzadziej, aby uniknąć znaczących strat ciepła. Wcześniejsze nagrzanie piekarnika nie zawsze jest niezbędne.
  • Piekarnik z termoobiegiem nagrzewa się natychmiast po włączeniu, co daje oszczędność energii i czasu.
  • Oszczędzisz prąd wykorzystując energię cieplną już zgromadzoną wskutek nagrzewania. Na 5 do 10 minut przed planowanym zakończeniem gotowania wyłącz piekarnik lub płytę, temperatura przez ten czas będzie utrzymywać się na zbliżonym poziomie.
  • Używaj przykrywek go garnków. Gotując z otwartymi naczyniami tracisz bardzo znaczące ilości energii. Gotowanie w zamkniętych naczyniach pozwoli Ci zmniejszyć zużycie energii o co najmniej 30%.
  • Używaj naczyń kuchennych (garnków) o gładkim, dobrze przewodzącym dnie. Brud na dnie garnka zwiększa nawet o 50% zużycie energii potrzebnej do podgrzewania potraw.
  • Przy zakupie kuchenki warto sprawdzić, czy płyta ceramiczna posiada zmienną wielkość grzejnika (w nowych modelach kuchenek) oraz wskaźnik wykorzystania „ciepła resztkowego”. Pozwala to zaoszczędzić około 15% energii, gdyż nagrzewasz tylko część powierzchni blatu, a nie jej całość.
  • Zużycie energii zależy także od wielkości powierzchni ceramicznych: im większa płyta, tym większe zużycie prądu.
  • W czasie gotowania staraj się dopasować wielkość naczynia do wielkości elementu grzejnego (średnica garnka powinna być o ok. 2 cm większa od średnicy płyty grzejnej). Takie postępowanie zapobiega stratom ciepła.
  • Potrawy, które wymagają dłuższego gotowania, najlepiej przygotowywać wykorzystując szybkowar. Możesz w ten sposób zaoszczędzić około 40% energii, a posiłek bedzie gotowy znacznie szybciej.

Dodane przez: WWF

Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty