Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Kuchnia otwarta – w porządku

Kuchnia otwarta – w porządku

Kuchnia – serce domu i związana z nim pierwsza poważna inwestycja. Już na  etapie planowania warto znać podstawowe zasady projektowania przestrzeni kuchennej oraz wiedzieć, jak nowe rozwiązania oferowane przez producentów mebli mogą ułatwić nam życie.

Innowacje

Z kuchnią jak z modą – trzeba z niej wybierać to, co dla nas wygodne i to, co odpowiada naszemu stylowi życia. Choć marzy się nam kuchnia z otwartą wyspą, rezygnujemy z niej w obawie przed nieładem widocznym z salonu. Tymczasem są na to sposoby.

Funkcjonalny wystrój kuchni sprawi, że przygotowywanie codziennych posiłków stanie się przyjemnością, nawet dla mężczyzn...

Funkcjonalny wystrój kuchni sprawi, że przygotowywanie codziennych posiłków stanie się przyjemnością, nawet dla mężczyzn...

W kuchniach otwartych bardzo często stosuje się ukryte krajalnice, pogłębione blaty, aby z zewnątrz kuchnia nie wyglądała jak miejsce pracy tylko jak mebel – mówi Katarzyna Rygiel, właściciel salonu HTH w Galerii Meblowej Bielany.

Ukryte w cokołach szuflady firmy HTH służą, jako dodatkowe miejsce do przechowywania, a jednocześnie zachowują linie zabudowy. (fot. HTH)

Ukryte w cokołach szuflady firmy HTH służą, jako dodatkowe miejsce do przechowywania, a jednocześnie zachowują linie zabudowy. (fot. HTH)

Ważne jest, aby na etapie planowania kuchni przemyśleć każdy detal. Wiele systemów ułatwia naszą pracę i pomaga uporządkować przestrzeń, jak np. selektory w szafach czy podziałki w szufladach. W trosce o plecy tej chwili stosuje się otwierane kosze lub wyciągane całe szuflady. Nawet przed trzaskaniem szafek mogą uchronić nas specjalne
domykacze w szufladach, a dzięki wspomaganiu elektrycznemu nie trzeba używać rąk – wystarczy lekko dotknąć szufladę, aby się otworzyła. To znak naszych czasów.

Kiedyś szafki były tylko miejscem przechowywania produktów. W tej chwili mają nową funkcję. Już nie trzymamy 10 kg cukru na jednej półce, tylko 16 różnych artykułów, które trzeba szybko znaleźć – dlatego muszą być łatwo dostępne i doświetlone – tłumaczy Katarzyna Rygiel z HTH.

Jeśli w sferze naszych marzeń jest modna i niezwykle praktyczna lodówka typu side by side (tzw. szafa), musimy mądrze zaplanować jej lokalizację.

Takiej lodówki nie możemy postawić z brzegu ani ściśle zabudować. Aby można było ją otwierać i swobodnie wysuwać szuflady, trzeba pozostawić 30-40 cm z każdej strony plus dystanse na dojście powietrza – mówi Radosław Kowalczyk, projektant w Atlas Kuchnie w Galerii Meblowej Bielany.

Aranżacja kuchni w salonie Atlas Kuchnie w Galerii Meblowej Bielany. (fot.Atlas Kuchnie)

Aranżacja kuchni w salonie Atlas Kuchnie w Galerii Meblowej Bielany. (fot.Atlas Kuchnie)

Zasada trójkąta roboczego

    Samodzielnie czy z udziałem projektanta – przy planowaniu kuchni warto znać metodę „trójkąta roboczego”, podział przestrzeni ze względu na funkcje i kolejność prac wykonywanych w kuchni. Wierzchołkami trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka – w takiej właśnie kolejności powinny być usytuowane – a pomiędzy nimi blaty robocze.
    Abyśmy nie przemierzali niepotrzebnych kilometrów, nie powinny być one zbyt oddalone od siebie.

    Według projektantów zastosowanie metody trójkąta roboczego to pierwszy krok do usprawnienia prac w kuchni. Pozostałe udogodnienia to przysłowiowa wisienka na torcie, która sprawi, że praca w kuchni stanie się przyjemniejsze i zaoszczędzi naszą energię na wspólny posiłek z bliskimi.

    Autor: Galeria Meblowa Bielany

    Dodane przez: Redakcja DOM.pl

    Redakcja DOM.pl
    Dodaj komentarz
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Witaj gościu
    z

    Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

    Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Polecane Produkty