Start Arrow OgródArrow Lawenda. Poznaj jej właściwości…

Lawenda. Poznaj jej właściwości…

Lawenda to roślina o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Znalazła zastosowanie w ziołolecznictwie oraz w kosmetyce. Sprawdź, jakie właściwości ma lawenda i stosuj ją na co dzień!

Właściwości lecznicze

Głównym składnikiem czynny lawendy jest olejek eteryczny, który po podaniu doustnym pobudza czynność wydzielniczą różnych narządów. Usprawnia procesy trawienia pokarmów, ma także słabe działanie moczopędne i napotne. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, łagodzi ból brzucha, pozytywnie wpływa na sen, ma właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze, dzięki czemu zwalcza różne infekcje. Dodatkowo ułatwia gojenie się ran.

Zastosowane lawendy w kosmetyce

Olejek lawendowy znalazł szerokie zastosowanie w perfumerii i w kosmetyce. Służy bowiem do wyrobu perfum i wód toaletowych. Wchodzi także w skład: mydeł, detergentów oraz płynów do kąpieli. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Czerwiec 11, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Pokój dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty