Start Arrow Warto poznać - prezentacje firmArrowCiekawostkiArrow Mieszkać niebanalnie – willa nad brzegiem

Mieszkać niebanalnie – willa nad brzegiem

Wyjątkowo położone działki stają się często inspiracją dla stworzenia oryginalnych budynków. Doskonałym przykładem jest zbudowana w zeszłym roku willa w zachodniej Holandii.

Holenderską prowincję Zelandia tworzy delta pełna mniejszych i większych wysp oraz półwyspów. Do ulubionych miejscowości wakacyjnych tego regionu należy Kamperland, gdzie w 1961 r., po oddzieleniu od Morza Północnego, powstało jezioro Binnensees Veerse. Na malowniczej działce nad jeziorem, oddalonej zaledwie 5 km od brzegu morza, powstał wyjątkowy obiekt projektu architektów Bedaux de Brouwer.

Widoki zapierające dech w piersiach

By optymalnie wykorzystać atrakcyjne położenie działki i jak najkorzystniej wkomponować dom w delikatnie wznoszący się brzeg, architekci zaprojektowali duży, dwukondygnacyjny obiekt z 360 m2 powierzchni mieszkalnej i płaskim dachem, który otwiera się na zbiornik wodny poprzez szklany front na piętrze. Dzięki temu z balkonu i przyległej jadalni rozpościera się niesamowity, panoramiczny widok na ogród i małą przystań dla łódek oraz na jeden z najpiękniejszych fragmentów holenderskiego wybrzeża, od jeziora Veerse i jego dwóch wysp, aż po zabytkowy zarys małej miejscowości Veere na przeciwległym brzegu.

(Z pokoju dziennego roztacza się piękny widok na jezioro, fot. Röben)

Zamknięta od strony ulicy

Otwarty charakter frontowej części domu wymagał zamknięcia pozostałych obszarów, by zapewnić mieszkańcom intymność. W tym celu elegancko profilowane, dwuwarstwowe szkło z części fasady otwartej na jezioro połączono z masywną, czarną elewacją. Nadało to budowli minimalistyczny charakter, a także pozwoliło na odizolowanie jej od ulicy. Elewacja z czarnego klinkieru stanowi powłokę separującą dom od otoczenia, której ciągłość przerywają jedynie trzy niewielkie szczeliny okienne od strony północno-wschodniej. Podobnie zamknięta jest zorientowana w kierunku północno-zachodnim, lekko cofnięta elewacja frontowa z betonowymi schodami i głęboko osadzonymi drzwiami wejściowymi. Zaskakujący, przyciągający wzrok element budynku to dwa zaokrąglone naroża od strony północnej i wschodniej. – Ze swoją wygiętą, łukowatą formą, te dwa zaokrąglenia tworzą płynne przejście między masywnymi klinkierowymi powierzchniami a graniczącą bezpośrednio z nimi, lekką szklaną elewacją – mówi architekt Jacq. de Brouwer.

(Elewacja otwarta - od strony jeziora, fot. Röben)

Wyjątkowy czarny klinkier

Ściany budynku tworzy konstrukcja nośna z żelazobetonu, izolacja rdzeniowa oraz warstwa osłonowa z cegły klinkierowej. Izolacja składa się z płyt z pianki sztywnej, a cała przegroda osiągnęła U o wartości 0,19 W/m2 K. Przy wyborze cegły architekt Jacq. De Brouwer zdecydował się, nie po raz pierwszy w swojej karierze, na klinkier ceramiczny Röben FARO czarny cieniowany w formacie NF. Wymurowane w wiązaniu wozówkowym cegły tworzą harmonijny obraz elewacji, który pozwolił doskonale wkomponować nowy obiekt w zróżnicowany krajobraz. – By wzmocnić jednolity, monolityczny wygląd elewacji i uwypuklić jej masywny charakter, wykonaliśmy głęboko osadzone spoiny – wyjaśnia Jacq. de Brouwer. Skorzystano przy tym z techniki gładzi cementowej fug, która pozwala na jednoczesne murowanie i fugowanie. Oznacza to, że zaprawa murarska jest także zaprawą do spoinowania. Odpowiednie wygładzenie zaprawy gwarantuje powstanie lekko zaokrąglonej fugi, a w rezultacie – perfekcyjnie wykonanego muru.

 

(Elewacja zamknięta - od strony ulicy, fot. Röben)

Przenikanie wnętrza i otoczenia

Nowa budowla na zewnątrz sprawia wrażenie zamkniętej, niedostępnej bryły, ale wnętrza mają bardzo otwarty charakter. W centrum domu, zgodnie z projektem architektów wnętrz Annega & Partners, stworzono wysokie na 7 metrów, wyciągnięte w górę atrium, które zapewnia dostateczną ilość światła w pokojach sypialnych na parterze, nie zasłaniając widoku na wodę. Z pokoju dziennego rozpościera się piękna panorama, a dzięki prawie niewidocznemu przenikaniu obszarów wewnętrznych i zewnętrznych osiągnięto wrażenie bezpośredniej bliskości jeziora.

Autor: materiały prasowe

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Obejrzyj galerię zdjęć Pokój dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

 
 
Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: warto poznać - prezentacje firm