Start Arrow OgródArrow Mniszek lekarski. Właściwości rośliny i zastosowanie

Mniszek lekarski. Właściwości rośliny i zastosowanie

Mniszek lekarski, nazywany również „mniszkiem pospolitym”, to bardzo popularny chwast, który stosuje się w ziołolecznictwie. Poznaj jego właściwości oraz zastosowanie i stosuj go na co dzień!

Mniszek lekarski (łac. „Taraxacum officinale”) to bylina, pochodząca z rodziny astrowatych. Nazywana jest również: „wilczym zębem”, „dmuchawcem” oraz „mleczem”. Korzeń mniszka oraz jego liście i kwiaty bogate są w substancje odżywcze oraz sole mineralne, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jakie właściwości i zastosowanie ma mniszek leczniczy? O tym poniżej…

Właściwości i zastosowanie mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to jadalna roślina, wykorzystywana jako dodatek do sałatek. Może być spożywana na surowo oraz po ugotowaniu bądź usmażeniu. Najczęściej jednak spożywana jest w formie naparu. Zewnętrznie można stosować tę roślinę jako okład czy kompres. 

Roślina ta wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także żółciopędne. Pobudza bowiem wątrobę, powodując zwiększenie wydzielania żółci, która bierze udział w rozkładzie tłuszczów. Reguluje także funkcjonowanie układu pokarmowego. Obniża także poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. 

Kto nie powinien spożywać mniszka lekarskiego?

Mniszka lekarskiego nie powinny spożywać osoby chore na niedrożność i kamicę dróg żółciowych. Ponadto nie poleca się stosowania tej rośliny osobom, które mają chore nerki. 

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

… szczególnie polecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Wspomaga bowiem walkę z drobnoustrojami. Jak go przygotować? Oto przepis:

Składniki:

  • 1 litr kwiatów, 
  • 2 cytryny, 
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru. 

Przygotowanie:

Przebierz kwiaty mniszka lekarskiego i zalej je zimną wodą. Następnie gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu, odstaw garnek w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia odcedź wywar przez sito i dodaj sok z cytryn i cukier. Na niewielkim ogniu zagotuj syrop. Poczekaj aż osiągnie konsystencję miodu. Możesz go przelać do niewielkich słoiczków.

Pamiętaj, że jest on ważny tylko przez kilka miesięcy. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Lipiec 9, 2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Sypialnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Produkty