Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Patelnia aluminiowa. Poznaj jej zalety, wady

Patelnia aluminiowa. Poznaj jej zalety, wady

Patelnia aluminiowa doskonale sprawdzi się w przypadku przygotowywania potraw, które wymagają niższej temperatury smażenia. Należą do nich: jajka, pierogi czy naleśniki. Jakie są zalety i wady patelni aluminiowej? Sprawdź i przekonaj się!

Zalety patelni aluminiowych 

Jedną z zalet patelni aluminiowych jest ich atrakcyjna cena. Ponadto patelnie te są bardzo lekkie, a więc łatwo je myć i przestawiać. Dodatkowo to naczynia, które szybko się nagrzewają. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo czasu, przygotowując codzienne posiłki. 

Wady patelni aluminiowych 

Niestety patelnie aluminiowe nie są odporne na wszelkiego rodzaju zarysowania. Ponadto po pewnym czasie tracą połysk. Należy więc je myć w delikatnym płynie do mycia naczyń, za pomocą miękkiej gąbki. Co ważne, patelnie te szybko tracą ciepło. 

O czym warto pamiętać przed zakupem patelni aluminiowej?

Zanim kupimy patelnię aluminiową, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Co ciekawe, niezwykle lekka patelnia wcale nie oznacza, że jest dobra. Dlaczego? Ponieważ lekkie aluminium oznacza gorszą jakość produktu, a tym samym szybkie uszkodzenie patelni. Wybierając patelnię aluminiową, zwróć uwagę na grubość jej ścianek i dna. Ta z grubszymi ściankami i dnem będzie lepsza. Ponadto należy też zwrócić uwagę na powłokę, którą pokryta jest patelnia. Najlepiej wybrać tę, która nie przywiera. Do wyboru mamy cztery rodzaje powłok:

Powłoka teflonowa – doskonale sprawdzi się wśród osób, które cenią sobie lekką i niskokaloryczną kuchnię, bowiem można na niej smażyć potrawy bez użycia tłuszczu. Niewiele do niej przywiera. Niestety łatwo ją zarysować.

Powłoka ceramiczna – to twarda powłoka, która jest łatwa w czyszczeniu. Nie rysuje się i szybko się nagrzewa. 

Powłoka kamienna – łatwo się ją czyści. Jest odporna na zarysowania. To powłoka, która nie przywiera. Wyróżnia się ciekawym designem i niebanalną kolorystyką, dlatego pełni funkcję nie tylko praktyczną w kuchni, ale również dekoracyjną. Pamiętać jednak należy, że nie nadaje się do mycia w zmywarce. 

Powłoka tytanowa – to najdroższa z powłok. Ma jednak najlepsze właściwości. Posłuży nam przed wiele lat. Bardzo trudno ją zarysować. Szybko i równomiernie podgrzewa posiłki, a także dobrze trzyma ciepło. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Kwiecień 20, 2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty