Start Arrow Wiadomości Arrow Pieczenie z sukcesem w piekarniku gazowym – najważniejsze zasady

Pieczenie z sukcesem w piekarniku gazowym – najważniejsze zasady

Czy ciasta i potrawy przygotowywane w piekarniku gazowym mogą być zawsze pyszne i równomiernie upieczone? Oczywiście, że tak! Wbrew opiniom, że piekarnik gazowy jest urządzeniem bardziej skomplikowanym w obsłudze niż jego elektryczny odpowiednik, wystarczy poświęcić chwilę, by zagwarantować sobie pieczenie z sukcesem.

Jak podkreślają miłośnicy gotowania, bez względu na to, czy korzystamy z piekarnika gazowego czy elektrycznego, osiągnięcie idealnej jakości przyrządzanych potraw, wymaga odpowiedniego wyczucia urządzenia i nauczenia się, jak z niego korzystać. W większości przepisów czas i temperatura pieczenia podawana jest w przybliżeniu. Dlaczego? Jest to bowiem uzależnione od wielu czynników — rodzaju piekarnika (na prąd czy na gaz), jego wielkości, rodzaju i koloru użytych blach, a także poziomu, na którym zostały one umieszczone. W przypadku piekarników gazowych niezależnie od jego modelu, jest kilka najważniejszych czynników, na które powinniśmy zwrócić uwagę już na samym początku jego użytkowania.

Instrukcja obsługi – pomaga w poznaniu urządzenia

Instrukcja obsługi piekarnika gazowego, oprócz jego danych technicznych i sposobu montażu zawiera przydatne informacje nt. programów pieczenia, temperatur polecanych do przygotowywania najpopularniejszych potraw oraz dostępnych funkcji. Dlatego przed pierwszym użyciem urządzenia warto się z nią zapoznać i poznać opcje, jakie oferuje zakupiony piekarnik.

fot. Freggia

Piekarnik gazowy powinien być nagrzany 

Aby uniknąć przypalania potrawy w piekarniku gazowym, przed wstawieniem blaszki lub naczynia, urządzenie należy dobrze nagrzać. Piekarniki zasilane gazem wyposażone są w dolny palnik gazowy, który tli się przez cały czas, gdy urządzenie pracuje – w przypadku gdy wnętrze piekarnika nie osiągnęło jeszcze odpowiedniej temperatury lub ochłodzi się np. przez otwarcie drzwiczek, płomień pali się intensywniej, aby osiągnąć wyznaczoną temperaturę. Wstawienie potrawy do nienagrzanego piekarnika może więc skutkować przypaleniem od spodu. Odpowiednie nagrzanie urządzenia pomoże także ograniczyć skraplanie się wilgoci na szybie oraz w jego wnętrzu.

fot. Freggia

Rozmieszczenie blach

W piekarniku gazowym źródło ciepła znajduje się na dole urządzenia. Oznacza to, że im niżej potrawa jest umieszczona, tym większe ciepło na nią oddziałuje. Dlatego podczas pieczenia większości dań w piekarniku gazowym, takich jak ciasta, mięsa czy warzywa, blachę lub naczynie z potrawą najlepiej umieścić na poziomie 1 lub 2 od góry. Pozwoli to uniknąć przypalenia lub zbyt szybkiego przypieczenia się posiłku.

fot. Freggia

Blachy i naczynia – klucz do sukcesu

Najlepsze blachy i naczynia do pieczenia w piekarniku gazowym to te w kolorze srebrnym (aluminiowe) lub szklane. Ich stosowanie, w przeciwieństwie do blach w kolorze czarnym, pomoże uniknąć nadmiernego zarumienienia albo nawet przypalenia się spodu potrawy lub ciasta.

fot. Freggia

Jaki czas pieczenia?

Jeżeli po raz pierwszy używamy piekarnika gazowego i jeszcze dobrze nie poznaliśmy naszego urządzenia, najlepiej zacząć od ustalenia niższej temperatury i dłuższego czasu pieczenia niż jest w przepisie. Dzieki temu potrawa będzie piekła się równomiernie, a my będziemy mieli szansę obserować, jak zachowuje się piekarnik.

Dla bardziej zaawansowanych

Wykorzystanie funkcji termoobiegu wymaga wcześniejszego, lepszego poznania piekarnika gazowego. Dłuższe i mniej intensywne pieczenie jest bowiem bardziej bezpiecznie i pomoże uniknąć przesuszenia potrawy. Termoobieg natomiast świetnie się sprawdzi przy jednoczesnym pieczeniu np. dwóch posiłków na różnych poziomach piekarnika.

Nieznane funkcje wentylatora

Wentylator, który występuje we wszystkich piekarnikach gazowych, świetnie sprawdzi się przy rozmrażaniu lub suszeniu produktów. Aby z niego skorzystać, nie musimy włączać bowiem elementów grzejnych. Połączenie pracy wentylatora z palnikiem grzewczym pomoże natomiast skutecznie zastąpić funkcję termoobiegu.

Rożen w piekarniku gazowym

Rożen w piekarnikach gazowych wyposażony jest w napęd elektryczny, dzięki któremu potrawa obraca się i jest równomiernie opiekana. Rożen można wykorzystywać w połączeniu z funkcją grilla lub z palnikiem gazowym. Aby zapobiec bałaganowi w piekarniku i ochronić palnik gazowy, podczas korzystania z rożna należy wlać niewielką ilość wody do brytfanny i umieścić ją pod grillem. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych zapachów.

fot. Freggia

Grill gazowy lub elektryczny

Piekarniki gazowe są zazwyczaj wyposażone w funkcję grilla elektrycznego — zasilanego energią elektryczną lub gazowego — ogrzewanego planikiem gazowym. Ta funkcja jest bardzo przydatna i pozwala przygotowywać potrawy z mięsa czy warzyw w bardzo krótkim czasie. Należy jednak pamiętać, że grill w piekarniku gazowym nie powinien działać dłużej niż 15 minut, a podczas pieczenia drzwiczki urządzenia muszą być uchylone.

Produkty FREGGIA dostępne są w wybranych salonach ze sprzętem AGD/RTV. Więcej informacji o asortymencie marki można znaleźć na stronie internetowej: www.freggia.pl

Dodane przez: Freggia

Dodaj komentarz

Data dodania:


Sierpień 3, 2017
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Pokój dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty