Start Arrow Wiadomości Arrow Pochłaniacz czy wyciąg – jaki okap wybrać?

Pochłaniacz czy wyciąg – jaki okap wybrać?

Dokonując zakupu okapu kuchennego staramy się, aby pasował on do stylistyki pomieszczenia i sprzętu AGD. Sporo problemów może nam sprawić wybór – pochłaniacz czy wyciąg? Ekspert marki Ciarko podpowiada, czym różnią się te dwa rozwiązania i która z funkcji będzie odpowiednia do naszej kuchni.

Okap służy do odprowadzania kuchennych oparów, takich jak para wodna, drobinki tłuszczu oraz do usuwania nieprzyjemnych zapachów. Swoje zadanie może spełniać na dwa sposoby – filtrując lub całkowicie usuwając powietrze z wnętrza kuchni. Obecnie dostępne są  nowoczesne urządzenia, które mogą pracować w wybranie trybie zarówno pochłaniacza, jak i wyciągu. Jednak wybór rozwiązania, z którego będziemy korzystać, nie zawsze zależy włącznie od naszych preferencji.

Okap Ciarko Design

Wyciąg nie dla każdego                                    

Jeśli zdecydujemy się na okap pracujący w trybie wyciągu musimy pamiętać o konieczności podłączenia go do kanału wentylacyjnego. W tym przypadku powietrze odprowadzane jest na zewnątrz budynku, do czego niezbędny jest komin wentylacyjny – mówi Kamil Machura, manager ds. handlu w firmie Ciarko, która jest polskim producentem okapów kuchennych. Taki system jest najbardziej efektywny, ponieważ gwarantuje skuteczne usunięcie niechcianych oparów i zapachów z kuchni. Co więcej, wyciąg umożliwia zoptymalizowanie temperatury w pomieszczeniu, która często podczas gotowania staje się nieprzyjemnie wysoka. Mimo wielu zalet, takie rozwiązanie nie zawsze jest możliwe do zastosowania. – Nie każda kuchnia wyposażona jest w indywidualny wyciąg wentylacyjny. Szczególnie dotyczy to domów wielorodzinnych, gdzie występują wspólne kominy, do których nie możemy podłączyć wyciągu. To samo tyczy się kanałów odprowadzających dym np. z pieców grzewczych. W obu przypadkach istnieje ryzyko wystąpienia zakłócenia obiegu powietrza w budynku – dodaje ekspert.

Okap Ciarko Design

Uniwersalny pochłaniacz

W przeciwieństwie do wyciągu, pochłaniacz sprawdzi się w każdej kuchni. Pracuje on w trybie zamkniętym. – Zassane przez pochłaniacz powietrze przechodzi przez zamontowany w nim filtr węglowy, który zatrzymuje wszelkie zapachy. Tak oczyszczone powietrzne powraca do pomieszczenia – mówi Kamil Machura. Niepodważalną zaletą takiego urządzenia jest jego uniwersalność i bardzo prosty montaż – wystarczy zamocować je w dowolnym miejscu i podłączyć do źródła prądu. Nie ma konieczności podłączenia go do kanału wentylacyjnego, co – zwłaszcza w przypadku okapów wyspowych – mogłoby wymagać dodatkowych prac remontowych. Niezależnie od tego, na jakie urządzenie się zdecydujemy, oba wymagają zamontowania filtrów przeciwtłuszczowych. W wyciągach stosowane są najczęściej filtry metalowe, które łatwo wyczyścić np. w zmywarce czy pod bieżącą wodą. Jeśli posiadamy pochłaniacz, wybrany filtr należy wymieniać okresowo, aby zapewnić najwyższa wydajność urządzenia.

Źródło:Ciarko Design

Ciarko Design
Wszystkie komunikaty (6574)

Dodane przez: Sfera Group

Sfera Group
Dodaj komentarz

Data dodania:


Marzec 23, 2016
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Wnętrza projektów domów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty