Start Arrow OgródArrow Podbiał pospolity. Uprawa w przydomowym ogrodzie

Podbiał pospolity. Uprawa w przydomowym ogrodzie

Podbiał pospolity częściej kojarzony jest z chwastem na przydrożach niż z rośliną ogrodową. A szkoda, bo ta zapomniana nieco roślina ma wiele cennych właściwości. Dużo mówi o nich łacińska nazwa, która oznacza „przepędzić kaszel”… Jak uprawiać podbiał w przydomowym ogrodzie podpowiadamy w tym artykule.

Podbiał pospolity (Tussilago farfara), wdzięcznie nazywany potocznie boże liczko, ośla stopka, końskie kopyto czy kwiat szczupaczy, to zioło znane już w starożytnej Grecji. Występuje na obszarze całej Europy, części Azji, w Algierii i Maroko, rosnąc dziko nad brzegami wód czy kamiennych przydrożach. Charakteryzuje się złocistożółtymi, języczkowatymi kwiatami, liśćmi na długim ogonku, od spodu pokrytymi srebrnym meszkiem oraz łodygą, która wzrasta do 30 cm. Owocem jest naga niełupka.

Choć kojarzony głównie z polnymi chwastami, podbiał pospolity warto uprawiać w ogrodzie. Jest to bowiem bylina o cennych właściwościach leczniczych, stosowana już w Starożytności jako środek wykrztuśny.

Podbiał to roślina pospolita, dziko rosnąca w całej Polsce.

Podbiał to roślina pospolita, dziko rosnąca w całej Polsce.

Podbiał pospolity: właściwości

Podbiał pospolity działa ochronnie i leczniczo w układzie oddechowym. Zawarte w roślinie substancje łagodzą stany zapalne górnych dróg oddechowych, działają wykrztuśnie na uciążliwy kaszel. Napar z podbiału wspomaga leczenie zapalenia krtani, błony śluzowej jamy ustnej, a nawet objawów astmy. Okłady z podbiału można stosować do łagodzenia ran, odcisków czy oparzeń słonecznych, a także przy bólach reumatycznych.

Młode liście podbiału znajdują również zastosowanie w kuchni. Dodaje się do wiosennych sałatek czy lekkich zup. Napar wzbogaci również herbatę czy syrop.

Napar z podbiału już w Starożytności stosowany był jako środek wykrztuśny.

Napar z podbiału już w Starożytności stosowany był jako środek wykrztuśny.

Podbiał pospolity: uprawa w ogrodzie

Powszechnie rosnący na dziko podbiał wskazuje, że nie ma zbyt wygórowanych wymagań, co do warunków. Uprawa podbiału w ogrodzie będzie więc prosta, pod warunkiem jednak, że będziemy ją kontrolować – nasiona podbiału wzrastają tam, gdzie rzuci je wiatr, zatem miejsca z innymi roślinami koniecznie trzeba odchwaszczać.

Stanowisko do uprawy podbiału powinno być dosyć słoneczne, a gleba wilgotna, gliniasta, bogata w wapń.

Podbiał jest bardzo ekspansywny. Warto dobrze przemyśleć miejsce, w którym będzie uprawiany.

Podbiał jest bardzo ekspansywny. Warto dobrze przemyśleć miejsce, w którym będzie uprawiany.

Podbiał pospolity: zbiór i suszenie

Na napar leczniczy zbieramy młode kwiaty – już na przełomie marca i kwietnia oraz młode liście bez ogonków – nieco później, w maju-czerwcu. Suszymy je w cieple i cieniu, np. w piekarniku ustawionym na 40 stopni C.

Następna »

Autor: Redakcja DOM.pl

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz

Data dodania:


Maj 16, 2017
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Wnętrza projektów domów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty