Start Arrow WykańczanieArrowNowe podłogi i posadzkiArrow Podłoga w kuchni: nie tylko płytki ceramiczne

Podłoga w kuchni: nie tylko płytki ceramiczne

Podłogę w kuchni zwykle wykańczamy popularną terakotą. Jednak coraz częściej kuchnia otwarta jest na salon, gdzie gospodarczy charakter płytek ceramicznych niekoniecznie pasuje do aranżacji całego wnętrza.

Atrakcyjną alternatywą może okazać się drewno, zarówno to naturalne, jak i jego imitacja laminowana czy winylowa. Zobaczmy propozycje na wystrój kuchni otwartej bez terakoty.

Obecnie niemal wszystkie kolekcje paneli podłogowych można montować w kuchni. Ważne jest jednak, by deski posiadały określone parametry. Produkty o wyższej klasie użyteczności i ścieralności - Kl.31 / AC3, Kl.32 / AC4 lub Kl.33 / AC5 - gwarantują bowiem ich odporność na uszkodzenia.

Autor: Panele z kolekcji Discovery fot. Classen

Aby podłogi tworzyły niepowtarzalny klimat, warto zwrócić uwagę na zabieg frezowania krawędzi paneli. W ten sposób powstaje swego rodzaju rowek, czyli tzw. V-fuga, deski sprawiają wrażenie naturalnych, a różnica między prawdziwą deską drewnianą a panelem jest niemal niezauważalna.

Autor: Panele z kolekcji Joy fot. Classen

Doskonałe parametry techniczne paneli w połączeniu z ich niezwykłym wyglądem to gwarancja trwałej i przyjemnej w użytkowaniu podłogi. Dzięki uniwersalnym, drewnianym dekorom pasuje ona zarówno do nowoczesnych, wystylizowanych wnętrz, jak i tradycyjnych, prostych aranżacji.

Autor: Panele Dąb Portugalski z kolekcji Piazza Maxi fot. Wineo

Innym materiałem dobrym do kuchni jest winyl. Podłogi winylowe to 5 mm podłogi przypominające formą tradycyjne panele, dodatkowo pokryte wzmocnioną poliuretanem winylową warstwą użytkową o grubości 0,3 mm, która zapewnia im doskonałą odporność na zarysowania i ścieranie.

Autor: Panele winylowe marki Floover

Nowoczesne dekory podłóg winylowych są bardzo precyzyjnie wykonane, więc w pełni oddają rysunek drewna czy kamienia – zachowując przy tym wszystkie zalety PVC: antypoślizgowość, odporność na zaplamienia i środki chemiczne, a także, co jest szczególnie istotne w przypadku dużej wilgotności – na grzyby i bakterie.

Autor: Panele winylowe marki Floover

Atrakcyjnym pomysłem na podłogę w kuchni jest drewno. Ale nie wszystkie gatunki drewna spełniają warunki stawiane kuchennej podłodze. Wybierając drewno na podłogę kuchenną producenci zdecydowanie polecają gatunki egzotyczne drewna: jatoba, merbau, doussie czy bambus.

Autor: Podłoga bambusowa naturalna firmy Kopp

Następna »

Autor: Redakcja

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Sypialnia

Komentarze

Najnowsze komentarze

ola12 Odpowiedz 2016-03-03 16:09:49

Winyl jest najgorszą opcją ze względów zdrowotnych. Mimo zapewnień producentów nie pozostaje on bez wpływu na nasze zdrowie i jest to temat, którego nie warto bagatelizowac w imię kosztów. kuchnia-trendy.pl/winylowa-podloga-w-kuchni-za-i-przeciw/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

  • Lampa podłogowa Trójnóg Pustynna Burza

  • Zwis pojedynczy Galaxy 1640

  • Promocja

    Lampa wisząca Aida White 2pł.

  • Zwis pojedynczy Galaxy 1642