Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Poradnik – okap

Poradnik – okap

Okap to bardzo ważny element wyposażenia kuchni, który pilnuje, aby zapach smażonej ryby bądź innych potraw nie roznosił się po innych pokojach. Dba także o to, aby drobiny tłuszczu nie osadzały się szafkach. Usuwa również nadmierną wilgoć z pomieszczenia. To nieodłączny element kuchni, podobnie jak kuchenka czy piekarnik. Urządzenia te muszą być rozsądnie dobrane, a także odpowiednio zainstalowane. Podpowiadamy więc, który okap wybrać i jak go zainstalować…

Rodzaje okapów

Ich podział jest zależny od miejsca ich instalacji. Wyróżniamy następujące okapy:

1. Przyścienne (kominowe) – instalowane bezpośrednio do ściany, między szafkami kuchennymi.

2. Narożne – instalowane bezpośrednio do ściany, w rogu kuchni.

3. Wyspowe – montowane w dowolnym miejscu poprzez umocowanie do sufitu (nad kuchenką). Idealne rozwiązanie dla nowoczesnych kuchni.

4. Szufladowe – przeznaczone do zabudowy wewnątrz szafki. Najczęściej wyposażone w wysuwaną płytę pełniącą role pochłaniacza.

5. Podszafkowe – montowane również pod szafką wiszącą (szafka jest wtedy wykorzystana).

6. Uchylne – instaluje się je w szafkach wiszących lub między nimi. Obudowany frontem dopasowanym do mebli kuchennych.

Jak pracuje okap?

Okapy kuchenne są wyposażone w jeden lub dwa silniki, których moc waha się od 18 do ponad 200 W. W niektórych modelach istnieje możliwość instalacji silnika poza urządzeniem (w kanale wentylacyjnym), dzięki czemu dźwięk jest tłumiony i tym samym okap pracuje ciszej. Jednak takie urządzenia to zdecydowana mniejszość.

Praca okapu jest bardzo prosta. Wentylator zasysa powietrze znad kuchenki i tłoczy je do kanału w systemie otwartym lub do układu filtrów w systemie zamkniętym. Powietrze może być zasysane na kilka sposobów. Jednostronnie – od spodu, dwustronnie – od spodu i z przodu, lub nawet czterostronnie – ze wszystkich stron. Najbardziej wydajne jest rozwiązanie trzecie, czyli zasysanie powietrza ze wszystkich stron. Takie okapy wyposażone są w dwa silniki.

Na rynku dostępne są różne rodzaje filtrów. Można nabyć filtry przeciwtłuszczowe, wykonane najczęściej z aluminium, bądź stali. Najczęściej stosuje się je w przypadku wyciągów. Są również filtry pochłaniające zapachy, te stosuje się w pochłaniaczach. Filtry węglowe powinno się wymieniać co trzy do sześciu miesięcy w zależności od intensywności użytkowania. Niektóre okapy posiadają również tzw. „wskaźnik zanieczyszczenia”, który informuje Ciebie kiedy wymienić filtr.

Wydajność

Dobrze dobrany okap w ciągu godziny, pracując z maksymalną wydajnością, powinien przynajmniej sześć razy wymienić powietrze w pomieszczeniu. Czyli liczysz objętość kuchni (wysokość x szerokość x długość) mnożysz to jeszcze razy 6 i sprawdzasz z ofertą wybranego producenta. Jeśli do gotowania używamy gazu, wydajność okapu nie powinna być większa niż dwunastokrotna wymiana powietrza w pomieszczeniu na godzinę.

Cicho, jak makiem zasiał…

Niestety okapy, nie należą do urządzeń najcichszych. Należy jednak pamiętać, że nie pracują one na okrągło i nie zawsze działają na najwyższych obrotach. Przy maksymalnej mocy, najgłośniejsze okapy emitują dźwięk nie przekraczający 72 dB.

Oświetlenie

Każdy okap wyposażony jest w oświetlenie. W 99% przypadków jest to oświetlenie halogenowe jedno-, dwu- lub czteropunktowe. W najnowszych modelach jest również możliwość elektronicznej regulacji natężenia światła.

Nowocześnie i ergonomicznie

Bardzo eleganckim i jeszcze bardziej praktycznym rozwiązaniem są okapy z wysoko podniesionym przodem.  Są one bardzo ergonomiczne, bo zapewnią Tobie bardzo wygodny dostęp do płyty grzewczej. Nie będzie potrzeby schylania się, ani obawy o to, że uderzy się głową w urządzenie.

Na jakiej wysokości powiesić okap?

O tym na jakiej wysokości wieszamy okap decydują trzy czynniki: wydajność urządzenia, rodzaj płyty grzewczej jak również zdanie osoby najczęściej korzystającej z kuchenki. Zwykle odległość od płyty grzewczej wynosi 70-80 cm. Okap o dużej wydajności może być zainstalowany nawet na wysokości 1 metra, ale nie wyżej. Nad kuchenkami gazowymi okapy wiesza się zwykle wyżej niż nad kuchenkami elektrycznymi.

Warto również zadbać o wygodę osoby, która w przyszłości najwięcej czasu poświęci na przygotowywanie ciepłych posiłków i dopasować wysokość okapu do jej wzrostu. W najnowszej generacji okapów wyspowych istnieje możliwość dostosowania wysokości komina do naszych potrzeb w danej chwili. Możemy bez problemu regulować wysokość – opuszczać niżej, jeżeli nie musimy co rusz zaglądać do garnka, lub podnosić kiedy potrawę musimy np. mieszać.

Znajdziemy również okapy z ruchomym frontem. Dzięki temu będziemy mogli sami regulować jego głębokość w zależności od potrzeb. 

Niektóre modele są również wyposażone w półkę na przyprawy lub wieszaki na przybory kuchenne. Z całą pewnością takie dodatki podnoszą prestiż kuchni, a każdy kto do Ciebie zawita będzie uważał, że ma do czynienia z profesjonalnym kucharzem.

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
2
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Komentarze

Najnowsze komentarze

Gość Dom.pl Odpowiedz 2013-10-16 09:43:12

Świetny artykuł :)

meblolandnet-pl Odpowiedz 2012-09-20 08:44:03

okap dobra rzecz :) warto przeczytać :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: wnętrza