Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Poradnik – płyta grzewcza

Poradnik – płyta grzewcza

Producenci wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom. Dzisiejsze płyty gazowe, dzięki zastosowanej elektronice są bezpieczne.

Jaki masz wybór… ?

Płyty kuchenne możemy podzielić na trzy rodzaje.

1. Zależnie od zasilania. Są dwie możliwości: gazowe i elektryczne. Elektryczne dzielą się jeszcze na trzy typy – ceramiczne, indukcyjne i elektryczne. Tymi ostatnimi nie będę się zajmować, bo jest to już przeżytek i nie warto tracić czasu (z reguły koloru białego płyty z grzałkami pokrytymi warstwą żeliwa, można spotkać je w domkach letniskowych).

2. Według ilości pól grzejnych – płyty tradycyjne (od 3 do 5 pól) i domina (1 lub 2 pola).

3. Według sposobu sterowania. Płyta może być z integralnym sterowaniem lub sterowana z piekarnika.

kuchenka

Zaczynamy…

Płyty gazowe

Posiadają zazwyczaj cztery palniki – jeden o dużej mocy, dwa o średniej i jeden o małej. Są również dostępne modele z trzema lub pięcioma palnikami. Co powinno być standardem?

Zapalarka zintegrowana w pokrętle. Przekręcając pokrętło ogień pojawia się automatycznie. Daje to ogromną wygodę i komfort. Zapałki, zapalniczki czy elektryczne zapalarki to już przeżytek. Gwarantuje to nam również bezpieczeństwo. Gaz nie będzie się ulatniał, tylko pojawi się od razu płomień. Ewentualnie może być to zapalarka uruchamiana przyciskiem z panela sterującego. Wybór należy do Ciebie!

Płyty gazowe są bezpieczne!

Producenci wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom. Dzisiejsze płyty gazowe, dzięki zastosowanej elektronice są bezpieczne. Oto lista funkcji, w które powinna być wyposażona Twoja płyta.

● Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu – odcina automatycznie jego dopływ, np. jeżeli palnik zostanie zalany lub będzie silny przeciąg i płomień zgaśnie. Jest to powszechnie stosowane rozwiązanie.
● Automatyczne samozapalenie. Jeżeli ogień zgaśnie, mechanizm spróbuje automatycznie go zapalić. Jeśli nie będzie to możliwe zadziała wtedy zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.
● System zabezpieczający przed uruchomieniem płyty przez dzieci. U różnych producentów można spotkać różne sposoby rozwiązania tego problemu. Ważne żeby taka opcja była.
● Producenci dbają również o zapominalskich i w troszkę lepszych modelach powinna być funkcja automatycznego wyłączenia płyty po kilku godzinach pracy.

Nowoczesne rozwiązania

Jedną z najbardziej przydatnych nowości, które można spotkać na rynku jest Timer, w którym zaprogramujesz czas gotowania. Jest to wygodne rozwiązanie, jeżeli np. podczas gotowania posiłku wykonujesz inne czynności lub musisz gdzieś nagle wyjść, a zależy Ci aby po powrocie było wszystko gotowe.

Przeświadczenie, że płyty gazowe to przeszłość jest błędne.

Wykończenie

Standardem powinny być ruszty żeliwne. Jeżeli tak nie jest i producent oferuje Tobie ruszty emaliowane, to się chwilę zastanów. Ruszty żeliwne są o wiele lepsze, ze względu na jakość i wytrzymałość materiału. Warto za nie dopłacić. Na cenę zdecydowanie większy wpływ ma materiał z którego wykonana jest płyta podpalnikowa. Może ona być wykonana:

● ze stali szlachetnej – stali nierdzewnej
● z ceramiki,
● lub ze szkła hartowanego.

Dwa ostatnie rozwiązania są droższe, jednak efekt jaki dają cieszy oko nowatorską techniczną estetyką i elegancją.

Czyszczenie

Rzecz najmniej przyjemna. Ale trzeba tutaj pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Do czyszczenia powierzchni płyt, niezależnie od tego jaki jest materiał podpalnikowy nie powinno się używać ostrych szczotek ani zmywaków. Najlepszym rozwiązaniem są łagodne mleczka lub płyny przeznaczone specjalnie do tego celu. W przypadku, gdy będziemy robić to nieumiejętnie mogą pojawić się rysy. Najłatwiej o nie na płycie ze stali szlachetnej.

Płyty ceramiczne

Podobnie jak płyty gazowe mają zazwyczaj cztery pola grzewcze. Jedno o dużej mocy, dwa o średniej i jedno o małej. Dostępne są również modele z trzema lub pięcioma polami. Zazwyczaj jedno lub dwa pola mają możliwość rozszerzenia powierzchni grzewczej. Pozwoli to Tobie na dopasowanie obszaru grzania do wielkości naczynia. Pola grzewcze mogą różnić się między sobą również czasem nagrzewania i szybkością gotowania.

● Standardowe (spiralnie skręcona grzałka) nagrzewa się po około 15 sekundach
● Szybko grzejne (grzałka w postaci skróconego przewodu grzejnego) potrzebuje około 8 sekund.
● Halogenowe (elementem grzejnym są lampy halogenowe), któremu wystarcza około 3 sekund.

Elektro-płyty

Płyty ceramiczne naszpikowane są elektroniką. Oto lista najnowszych i najbardziej użytecznych moim zdaniem rozwiązań.

● Czujniki reagujące na obecność naczynia. Płyta włączy się tylko gdy „wyczuje” naczynie.
● Tzw. czujnik auto-fokus. Dopasuje on automatycznie wielkość powierzchni grzewczej do wielkości naczynia.
● Cyfrowy wyświetlacz, który pokazuje Ci poziom mocy pól grzejnych. Ułatwia kontrolowanie różnych funkcji płyty.
● Timer – pozwoli zapanować nad czasem pracy poszczególnych pół grzewczych.
● Funkcja pamięci – umożliwi zapamiętanie procesu gotowania a następnie precyzyjnie go odtworzy. Daje to wygodę przy często gotowanych potrawach.
● Sensor gotowania – mierzy temperaturę wewnątrz garnka i automatycznie reguluje proces gotowania. Przypadki rozgotowanych warzyw czy kipiącej zupy odejdą w zapomnienie.
● Sensor smażenia – dopilnuje aby temperatura utrzymywana była na stałym poziomie, zgodnie z wybraną mocą. Dzięki temu smażone potrawy pozostaną soczyste i delikatne nie tracąc swych wartościowych składników.
● Zabezpieczenie przed dziećmi – bardzo ważna rzecz, jeżeli masz dziecko ciekawe świata, które lubi wszystkiego dotknąć. Różni producenci stosują rożne rozwiązania. Czasami jest to kombinacja przycisków, czasami pojedynczy przycisk służący wyłącznie do tego celu. Funkcja ta jest już standardem.

Czyszczenie

Z całą pewnością płyty ceramiczne brudzą się mniej niż płyty gazowe. Są również łatwiejsze w czyszczeniu, ponieważ ich powierzchnia jest idealnie gładka. Łopatka do czyszczenia płyty jest w podstawowym wyposażeniu. Jeżeli nie to warto się w nią zaopatrzyć. Do czyszczenia używaj specjalnej pianki lub mleczka przeznaczonych właśnie w tym celu. Warto też przed rozpoczęciem pracy – np. przed smażeniem – zabezpieczyć płytę przed zabrudzeniami pokrywając jej powierzchnie specjalnym środkiem ochronnym. Zdecydowanie ułatwi to Tobie późniejsze pozbywanie się tłuszczu.

Płyty indukcyjne

Indukcyjna płyta ceramiczna wizualnie nie różni się od innych płyt ceramicznych. Różnica jest w sposobie grzania. W takiej płycie ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod powierzchnią płyty jest zwój indukcyjny. Po włączeniu wybranego palnika powstaje nad nim pole magnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno naczynia, a to wytwarza ciepło i energię. Dzięki temu podgrzewa się jedynie dno naczynia a nie całe pole. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna (przyjmuje jedynie ciepło od gorącego garnka).

Jakie to ma zalety?

1. Oszczędzamy energię (do 25% w porównaniu ze zwykłymi płytami ceramicznymi), ponieważ ciepło powstaje tylko w miejscu gdzie jest potrzebne.

2. Czas gotowania jest skrócony o około 30%. Płyty te zazwyczaj posiadają dodatkowo funkcje zwiększenia mocy dowolnej strefy grzewczej nawet o 50%. Wtedy gotowanie jest jeszcze krótsze.

Istotną wadą jest na pewno fakt, że płyty te są średnio o 35% droższe od zwykłych płyt ceramicznych. Płacimy za nowatorskie rozwiązania, ale pamiętajmy, że nasze rachunki za prąd będą niższe.

Bezpieczeństwo

Oprócz tego, że płyty w standardzie posiadają opcję zabezpieczającą przed przypadkowym włączeniem przez dzieci, mają również inny ogromny plus. Mianowicie to, że płyta indukcyjna praktycznie się nie nagrzewa. Dodatkowo większość płyt posiada funkcję elektronicznego wykrywania obecności naczyń.

No właśnie naczynia…

Kolejna różnica w porównaniu z innymi płytami kuchennymi. Do gotowania należy używać naczyń ze stali ferromagnetycznej, czyli takich które przyciągają magnes. Mogą być emaliowane, ale wkład musi być wykonany ze metalu ferromagnetycznego.

Czyszczenie

Kolejny plus. Czyści się je łatwiej niż inne płyty. Powód – płyta się nie nagrzewa – dlatego jeżeli nawet coś nam się wyleje, czy wykipi czy spadnie to się nie przypali. Wystarczy przetrzeć ściereczką. Jest to niezwykle wygodne.

Domina

Są to małe płyty posiadające jedno lub dwa pola grzejne. Doskonałe rozwiązanie dla indywidualistów. Możesz dopasować wszystko do swoich potrzeb i ułożyć z nich niezwykle funkcjonalny zestaw. Ograniczenia zależą tylko od oferty producenta, na którego się zdecydujesz.

Oprócz standardowych rozwiązań czyli płyt gazowych, ceramicznych czy indukcyjnych niektórzy producenci oferują do wbudowania w blat również:

● grille (elektryczne lub ceramiczne),
● płyty tepanyaki, które pozwolą Tobie na pieczenie i duszenie bezpośrednio na powierzchni płyty bez potrzeby używania garnków i patelni,
● frytkownice.

Wystarczy trochę polotu, fantazji i gotówki, a ułożysz zestaw, że znajomym szczęki poopadają. Twoja kuchnia będzie prezentować się rewelacyjnie i niezwykle profesjonalnie. No i oczywiście będzie równie funkcjonalna.

Sterowanie płyt

Masz dwie możliwości.

● Sterowanie z piekarnika.
● Płyty z integralnym sterowaniem.

Pierwsza wersja Ciebie ogranicza. Wymaga zainstalowania płyty bezpośrednio nad piekarnikiem, tak że całość stanowi zestaw. Druga opcja daje Tobie wybór. Możesz piekarnik i płytę zamontować w dwóch różnych miejscach, np. piekarnik na wysokości 60-70 cm, tak żeby nie trzeba było się schylać. Szczerze polecam to drugie rozwiązanie.

Kuchnia będzie nawet bardziej funkcjonalna i dodatkowo zyska na atrakcyjności. W przypadku płyt typu domino jest to standardowe rozwiązanie.

Lucyna Kowalewska

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: wnętrza