Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Pożar w kuchni – jak ujarzmić?

Pożar w kuchni – jak ujarzmić?

W domu, według statystyk, najczęściej dochodzi do pożaru w kuchni. Obecność urządzeń elektrycznych i gazowych oraz używanie otwartego płomienia, powoduje bowiem, iż ryzyko zaprószenia ognia jest znacznie wyższe niż w innych pomieszczeniach.

Jak uniknąć największych zagrożeń oraz sprawić, by kuchnia była bezpieczna i przyjazna w użytkowaniu radzi Przemysław Knura, Senior Product Manager w firmie D+H Polska, specjalista w zakresie systemów sygnalizacji pożarowej, absolwent Szkoły Głównej Służby Pożarniczej.

Jak uniknąć najgorszego?

Lepiej zapobiegać pożarom niż je gasić – te słowa każdy powinien wziąć sobie do serca. Aby zminimalizować ryzyko niekontrolowanego rozprzestrzenienia się ognia i w konsekwencji uniknąć prawdziwej tragedii, wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Szczególną uwagę należy zwrócić na urządzenia znajdujące się w kuchni. Przede wszystkim warto właściwie rozplanować ich położenie. Kuchenki, piekarniki, tostery czy frytkownice nie powinny znajdować się w pobliżu innych urządzeń elektrycznych, kabli, butli gazowych oraz ujścia wody. Co więcej, aby zminimalizować ryzyko zaprószenia ognia, przedmioty codziennego użytku, które mogą okazać się łatwopalne, również muszą znajdować się w odpowiedniej odległości od źródła ciepła, np. położenie zapalniczki w pobliżu zapalonej świeczki może spowodować jej wybuch.

Ponadto, powinniśmy raz na jakiś czas sprawdzić stan techniczny sprzętów wykorzystywanych do gotowania oraz upewnić się, że działają one prawidłowo i nie są uszkodzone. W przypadku kiedy będziemy mieli jakiekolwiek wątpliwości, należy z kolei wezwać specjalistów.

Fundamentalne znaczenie ma również zadbanie o czystość sprzętów AGD. Po każdym użyciu należy dokładnie je umyć, przez co unikniemy nagromadzenia się warstwy tłuszczu, która może ulec zapaleniu. Musimy pamiętać także o tym, aby były one używane zgodnie z ich przeznaczeniem. Zabronione jest na przykład wykorzystywanie kuchenek gazowych do ogrzewania pomieszczeń lub suszenia.

Włączone urządzenia, podczas przygotowywania potraw, powinniśmy stale kontrolować. Zapalenie się gorącego tłuszczu, zwęglenie jedzenia, czy zgaszenie płomienia przez wykipienie wody, to bowiem najczęstsze przyczyny tragedii. Po zakończeniu sporządzania posiłku należy upewnić się, że wszystkie sprzęty zostały poprawnie wyłączone.

Nie zapominajmy także o tym, by nie zostawiać w kuchni bez opieki małych dzieci czy zwierząt. Chwila nieuwagi może kosztować nie tylko ich zdrowie, ale także życie.

Jak ujarzmić płomienie?

W przypadku, gdy zauważymy wydobywający się ogień lub dym z używanego przez nas urządzenia, musimy jak najszybciej odciąć je od źródła prądu. Następnym krokiem powinno być natychmiastowe ewakuowanie wszystkich domowników i jednoczesne powiadomienie straży pożarnej.

Jeżeli pożar jest niewielki, możemy spróbować podjąć samodzielną akcję gaśniczą, lecz musimy bezwzględnie pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa. Na początku powinniśmy pootwierać wszystkie okna w pomieszczeniu, dopiero wtedy możemy przystąpić do gaszenia ognia przy użyciu koca gaśniczego lub gaśnicy proszkowej. W żadnym wypadku nie należy zalewać sprzętów wodą, gdyż może wywołać to spięcie elektryczne i doprowadzić do porażenia prądem. Gdy uda się ugasić płomienie, pamiętajmy o tym, by dokładnie przewietrzyć mieszkanie i poczekać na przybycie straży pożarnej.

(Nie polewaj urządzeń elektrycznych wodą!)

Jeśli natomiast okaże się, że nie jesteśmy w stanie zapanować nad ogniem, konieczne będzie natychmiastowe opuszczenie budynku i poczekanie na przybycie jednostek ratunkowych.

Podobne procedury obowiązują również przy zapaleniu się tłuszczu na patelni. Trzeba pamiętać o tym, by jak w przypadku postępowania z urządzeniami elektrycznymi, natychmiast wezwać straż pożarną i nie próbować gasić płomienia wodą. Bezwzględnie zabronione jest także przestawianie, czy dotykanie naczynia. Jeśli sytuacja na to pozwoli, możemy ostrożnie spróbować wyłączyć kuchenkę, a następnie zasypać patelnię solą kuchenną lub przykryć wilgotną ścierką, szczelną pokrywką bądź specjalnym kocem gaśniczym. Po stłumieniu pożaru, należy obserwować naczynie i nie poruszać nim, aż do jego całkowitego ochłodzenia. Nawet, gdy będziemy pewni, że zażegnaliśmy niebezpieczeństwo, lepiej poczekać na opinię zawodowców.

(Nie dotykaj płonącego naczynia!)

Bezpieczeństwo naszego domu jest sprawą kluczową. Poznanie podstawowych zasad przeciwpożarowych uchroni nas i naszych najbliższych przed prawdziwą tragedią oraz sprawi, że poczujemy się bezpiecznie we własnych czterech kątach.

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Komentarze

Najnowsze komentarze

Dominik Odpowiedz 2018-02-23 15:42:36

Bardzo dobry artykuł na temat zapobiegania takim wypadkom. Wielu ludzi zapomina również, że należy odłączać wszystkie urządzenia od prądu podczas naszej nieobecności w domu o czym również warto wspomnieć. Spięcia mogą być również powodem pożarów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty