Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Przerwa na kawę – ekspres ciśnieniowy

Przerwa na kawę – ekspres ciśnieniowy

Zastanawiam się nad zakupem ekspresu ciśnieniowego, jest to jednak dla mnie spory wydatek. Czy ekspres ciśnieniowy jest równie prosty w utrzymaniu – czyszczeniu, co standardowy ekspres przelewowy? Nie będę miał z tym problemów?

Zaletą ekspresów ciśnieniowych jest możliwość parzenia wielu rodzajów kawy: espresso, kawy o średniej mocy i lekkim aromacie, kawy capuccino. Specjalne dysze, w które może być wyposażony ekspres ciśnieniowy, służą m.in do spieniania mleka lub podgrzewania kawy.

Elementy wspólne wszystkich ekspresów ciśnieniowych to zbiornik na zimną wodę ze wskaźnikiem jej poziomu, komora zaparzacza, a także bardzo często płytka grzejna pod dzbanek. W zależności od ciśnieniowego sposobu parzenia, ekspresy mogą mieć również: pojemnik na ziarna kawy, młynek, pojemnik na zużytą kawę, kratkę ściekową i programator pracy (w droższych modelach – z wyświetlaczem). Ekspresy ciśnieniowe charakteryzują się bardziej skomplikowanym systemem parzenia kawy, są większe i droższe w porównaniu z przelewowymi. Ich dużym plusem jest wielofunkcyjność (np. spienianie mleka) i uniwersalność (np. możliwość parzenia herbaty, czyszczenia naczyń pod parą).

ekspres cisnieniowySposób działania

W ekspresach ciśnieniowych można wyróżnić 3 sposoby parzenia. W urządzeniach z pompą jest wytwarzane ciśnienie, pod którym woda wtłaczana jest do pojemnika z filtrem. Zaparzona kawa trafia następnie do filiżanki. W ciśnieniowych ekspresach wirówkowych pojemnik z kawą wiruje, podczas gdy wtłaczana jest do niego woda pod ciśnieniem. Podczas przesiąkania następuje proces parzenia kawy, która wypychana jest na zewnątrz pojemnika, a następnie do filiżanki. W innych ekspresach sprężona para wodna służy jako czynnik tłoczący wodę. Woda z parą wodną jest przetłaczana przez pojemnik z kawą, powodując parzenie napoju.

Użytkowanie i konserwacja

Przed czyszczeniem ekspresu należy odłączyć go od prądu. Do usuwania kamienia zgromadzonego w komorze grzewczej służą odkamieniacze, stosowane także do czajników elektrycznych. Dużym ułatwieniem jest możliwość mycia w zmywarce większości zdejmowanych elementów ekspresu (dzbanek, pojemnik na kawę, trwały filtr). Należy pamiętać jednak, że całego urządzenia nie wolno zanurzać w wodzie. Do czyszczenia obudowy najlepiej używać miękkiej szmatki lub gąbki oraz ciepłej wody z łagodnym środkiem czyszczącym (np. mydłem).

Programatory i sterowanie

Programatory w większości spełniają te same funkcje, choć mogą różnić się wyglądem. Mogą posiadać sterowanie ręczne lub automatyczne. Pozwalają na ustawienie m.in. mocy naparu, rodzaju parzonej kawy oraz liczby filiżanek. Niektóre programatory są wyposażone we wskaźnik zalegania kamienia z funkcją jego usuwania lub nawet odwapnienia wody. Lampki kontrolne sygnalizują brak wody lub jej niską temperaturę. Droższe modele wyposażone są w wyświetlacze LCD. W ekspresach przelewowych sterowanie ogranicza się najczęściej do przycisku on/off.

Warto wiedzieć

  • Termostat. W ekspresach ciśnieniowych montuje się najczęściej dwa termostaty – jeden utrzymuje temperaturę kawy, drugi odpowiednią temperaturę wody i pary wodnej. Dzięki temu zarówno ekspresy przelewowe jak i ciśnieniowe zapewniają idealną temperaturę wody (86 – 91°C). Jest ona niezbędna w prawidłowym procesie parzenia kawy.
  • Aromat. Niektóre urządzenia oferują możliwość wyboru aromatu kawy. Jest to możliwe dzięki odpowiedniej synchronizacji czasu parzenia i temperatury wody. Z tych samych ziaren można przygotować kawę mocną lub słabą, bez konieczności rozcieńczania wodą. Gdy dzbanek na kawę i pojemnik mają kształt klepsydry – dłużej utrzymuje się w nich aromat parzonej kawy.

Dodane przez: martah

martah
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty