Start Arrow Budowa domuArrow Przyczyny pofałdowanej papy na dachu

Przyczyny pofałdowanej papy na dachu

Piszę z dość istotnym problemem dla mnie, na początek opiszę sytuację: dach ma 1000 m2, odeskowany, na to została położona papa podkładowa (jaka to papa nie mam pojęcia). My jako firma mieliśmy położyć warstwę wierzchnią (papa termozgrzewalna o nazwie „Czarna mamba”). Przyjechało pięć palet papy, przy kładzeniu zaczęły powstawać fałdy wzdłuż rolki. Wezwaliśmy inspektora, który zaakceptował tak położoną papę – pisze nasz czytelnik i kontynuuje:

Wykleiliśmy resztę papy (5 palet), po czym znowu wezwaliśmy inspektora, tym razem podważył całą wykonaną pracę i uznał, że te fałdy nie mogą zostać. Oddaliśmy papę do laboratorium, w tym czasie przyjechała kolejna dostawa papy (tego samego producenta „Czarna mamba”), okazało się, że jest inna: posypka jest dobrze wprasowana i ma inny odcień od poprzedniej (ciemniejsza). Poprzednia papa miała dodatkowo rysy. Nową papę kładliśmy tak samo jak poprzednią i nie powstają tam żadne fałdy. Ekspertyza z laboratorium wykazała, że poprzednia papa jest w porządku. Teraz pytanie, jak to możliwe skoro obie partie były kładzione w ten sam sposób przez tych samych ludzi i tym samym sprzętem, a na jednej partii powstały fałdy a na drugiej nie? Czy papa mogła być źle przechowywana, składowana? Co mogło mieć wpływ na fałdowanie?

Na pytanie czytelnika odpowiada pan Marcin Bernaś, menedżer produktu w firmie Swisspor, producenta papy „Czarna mamba”:

(fot. SWISSPOR)

Nazwa CZARNA MAMBA odnosi się do całej grupy produktów. W obrębie tej grupy znajdują się papy oksydowane – takie jak np. CZARNA MAMBA V60 S42H o deklarowanej giętkości 0˚ C, papy modyfikowane SBS CZARNA MAMBA SBS PLUS o deklarowanym parametrze giętkości -5˚ C oraz papy modyfikowane SBS CZARNA MAMBA SBS MAX o deklarowanym parametrze giętkości -15 i -20˚ C.

Przede wszystkim należy sprawdzić, czy zakupiony został ten sam rodzaj papy. I tak np. papa o symbolu PYE PV200 S52H jest produkowana w dwóch odmianach – o giętkości -5 i -15˚ C.

Podczas przeprowadzania prac dekarskich należy zwrócić uwagę na składowanie rolek papy. Muszą one stać pionowo, gdyż poziome ich ułożenie może doprowadzić do ich spłaszczenia, a w efekcie do powstania spękań i co istotne pomarszczeń na powierzchni papy po jej przygrzaniu. Jest to zwłaszcza istotne w przypadku pap oksydowanych oraz pap modyfikowanych SBS o parametrze giętkości -5˚ C.

Ważna jest również temperatura przeprowadzanych prac dekarskich. I tak np. pap oksydowanych i o parametrze giętkości -5˚ C nie wolno rozwijać w temperaturze poniżej +5˚ C. Tak samo papa przed ułożeniem, rozwinięciem powinna być składowana przez dobę w temp. powyżej +16˚ C. Niezastosowanie się do tych wytycznych może spowodować pomarszczenie materiału po zgrzaniu do podłoża.

Ważne jest również jaka papa została ułożona jako podkład. Pofałdowania mogły powstać również z winy niewłaściwie zastosowanej papy podkładowej.

Niestety bez oględzin pokrycia dachowego, dokładnego określenia zastosowanego materiału, a także informacji w jakich warunkach były prowadzone prace nie można jednoznacznie określić przyczyn powstania pomarszczeń.

Autor: Redakcja

Dodane przez: martah

martah
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Małe Mieszkanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: budowa domu