Start Arrow OgródArrow Rośliny Ogrodowe – piwonia

Rośliny Ogrodowe – piwonia

Piwonie to jedne z najbardziej efektownych kwiatów, które rosną w naszych ogrodach. Oprócz pięknego wyglądu kuszą także wspaniałym zapachem, przypominającym nieco woń kwiatów róży. Ponadto ich uprawa nie przysparza większych trudności.

Zobacz także: 

Jako pierwsi piwonie zaczęli uprawiać mieszkańcy Chin ponad tysiąc lat temu. Do Europy kwiaty te przywędrowały w XVI wieku. Jej kwiaty stosowane były bardzo często do celów leczniczych (przykładem jest piwonia lekarska – Paeonia officinalis).

(Piwonia w kolorze jasnofioletowym)

Jeśli chodzi o gatunki ogrodowe, najpopularniejsza jest piwonia chińska (Paeonia lactiflora), która liczy sobie ponad tysiąc odmian. Ich barwy są rozmaite, najczęściej jednak spotyka się kwiaty białe, różowe i czerwone. Zdecydowanie rzadziej pojawiają się piwonie w kolorze żółtym. Wszystkie gatunki piwonii kwitną na przełomie maja i czerwca. Są to byliny długowieczne, w sprzyjających warunkach mogą gościć w naszych ogrodach nawet kilkanaście lat. Jeśli jednak widzimy, że wygląd roślin uległ pogorszeniu, oznacza to, ze czas je przesadzić.

 

(Piwonia w kolorze białym)

Piwonie możemy sadzić w dowolnym momencie okresu wegetacji. Ważne jest, aby stanowisko na którym rosną było dobrze nasłonecznione, jednak słońce nie może na nie padać przez cały czas. Najlepiej posadzić je przy wschodniej lub zachodnie ścianie budynku, wówczas zapewnimy im i cień i odrobinę słońca.

Piwonie najlepiej czują się w żyznej, nieco wilgotnej glebie, do której możemy dodać odrobinę kompostu. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość nawozu może piwoniom jedynie zaszkodzić . Przenawożenie skutkuje u nich zwiększoną podatnością na choroby grzybowe i spadkiem intensywności kwitnienia.

 

(Piwonia w kolorze fioletowym)

Piwonie rozmnażamy przez podział. Pamiętajmy jednak, że podstawą sukcesu jest przeprowadzenie tego zabiegu w odpowiednim momencie – zawsze dzielimy je w ostatnich dniach sierpnia. Na zimę warto zabezpieczyć je poprzez przykrycie gałązkami świerku, szczególnie jeśli uprawiamy je w nieco chłodniejszym klimacie.

Autor: Redakcja

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty