Start Arrow InstalacjeArrow Rozpalanie kominka: uwaga na mokre drewno

Rozpalanie kominka: uwaga na mokre drewno

Drewno musi być odpowiednio osuszone i odparowane z wody, zanim wykorzystamy je do rozpalenia kominka. Opał możemy kupić w marketach budowlanych, stacjach benzynowych lub w nadleśnictwie, z tym, że w tym ostatnim przypadku musimy liczyć się z tym, że trzeba będzie samemu je wysuszyć.

Mokre drewno może mieć nawet dwukrotnie mniejszą wydajność cieplną, ponadto palenie mokrym drewnem powoduje zabrudzenie szyby kominka, co negatywnie wpływa na estetykę paleniska i uniemożliwia nam cieszenie się widokiem płonącego drewna.

Jakim drewnem palić w kominku?

Najlepszym opałem do kominka jest twarde drewno liściaste: jesion, akacja, dąb, grab, brzoza, klon. Pali się ono spokojnie, równo, a ponadto wydzielany przy jego paleniu dym nie jest toksyczny. Zwolennicy “strzelających iskier” chętniej korzystają z drewna iglastego, jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że iglaki zawierają dużo żywicy, z której powstaje tłusta sadza, co zmusza do częstego czyszczenia paleniska i komina.

Drewno do palenia powinno być odpowiednio przygotowane i przechowywane. Opał możemy kupić w marketach budowlanych, stacjach benzynowych lub w nadleśnictwie, z tym, że w tym ostatnim przypadku musimy liczyć się z tym, że trzeba będzie samemu je wysuszyć.

Drewno powinno zawierać około 15% wody, a biorąc pod uwagę fakt, że przy ścięciu ma ono 70% wartości wody, należy je sezonować nawet do półtora roku.

Jak sezonować drewno?

Zakupione drewno składować powinniśmy pod dachem, ale nie w zamkniętym pomieszczeniu, gdyż może to powodować jego gnicie. Aby drewno mogło pozostać suche, oprócz ochrony przed wilgocią konieczna jest dobra wentylacja. Konstrukcja powinna być zatem w miarę możliwości przewiewna, a zarazem zadaszona. Najlepsza będzie więc wiata lub specjalna drewutnia z ażurowymi ściankami, dzięki którym drewno będzie dokładnie owiewane, niezależnie od kierunku wiatru.

Drewno należy sezonować w kawałkach, dostosowanych rozmiarem do paleniska. Jeżeli przechowywać będziemy całe bale, drewno odpowiednio nie przeschnie, a woda z niego nie wyparuje.

Następna »

Autor: Redakcja DOM.pl

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz

Data dodania:


Luty 18, 2014
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Salon

Komentarze

Najnowsze komentarze

Marek Odpowiedz 2018-10-25 13:48:48

Nie mam miejsca, by sezonować drewno. Zawsze je po prostu zamawiam w takiej ilości jaka jest mi potrzebna. Od kilku lat zaopatruję się u jednego dostawcy, bo wiem że towar jest bardzo dobrej jakości i nie przepłacę. Kupuję głównie dąb, buk lub brzozę. Cenię sobie też miłą obsługę i terminowość, dlatego też mogę Wam polecić firmę drewnex24.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

  • Promocja

    Lampa wisząca BACKAZ PREMIUM White 5pł.

  • Nowoczesny Plafon Kantoor Gray

  • Lampa wisząca Galaxy 1649

  • Poduszka chmurka awanturka Zippo

  • Kinkiet Maja Gray

  • Lampa wisząca Artwood Dąb 6pł.

  • Lampa Biurkowa Vaio White

  • Lampa podłogowa Maja Black

Obejrzyj zdjęcia domowników