Start Arrow OgródArrow Rzeżucha – dekoracyjna skarbnica witamin

Rzeżucha – dekoracyjna skarbnica witamin

Rzeżucha to jedna z najpopularniejszych i najłatwiejszych do przygotowania dekoracji świątecznych. Ale rzeżucha, oprócz funkcji ozdobnej jest… smaczna i zdrowa.

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), bo tak naprawdę nazywa się ta roślina, to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy C, soli mineralnych i jodu. Dodawana do zup, kanapek czy sałatek wzmacnia włosy i paznokcie, wpływa korzystnie na cerę (również w postaci domowego toniku), a także wspomaga prawidłową pracę trzustki i tarczycy. Dekoracyjne kiełki są więc skarbnicą witamin, które możemy dostarczyć organizmowi, gdy rzeżuchę zdejmiemy już z wielkanocnego stołu.

Dekoracje wielkanocne

Bujna czupryna rzeżuchy to piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Jej prosta uprawa pozwala na posadzenie nasion w dowolnym miejscu: w doniczkach, ozdobnych spodeczkach, kielichach czy skorupkach jajek. Stworzenie efektownej dekoracji ograniczyć może jedynie wyobraźnia.

(Rzeżucha to nieodłączny element wielkanocnych dekoracji)

Hodowla rzeżuchy

Jeżeli chcemy, by rzeżucha urosła nam na Wielkanoc, wysiejmy ją na 8-10 dni przed świętami. Tyle wystarczy, by kiełki urosły, ale nie zakwitły.

Wybrany pojemnik wykładamy watą lub ligniną i dokładnie zwilżamy wodą. Nasiona rzeżuchy (dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym) rozsypujemy na podłożu tak, by nie pozostawić pustych miejsc. Rzeżucha lubi światło i ciepło, więc najlepiej postawić ją na parapecie, gdzie wygrzewana będzie przez słońce.

W hodowli rzeżuchy niezwykle ważna jest regularność podlewania. Nasiona a potem kiełki podlewamy codziennie przez cały okres wzrostu, co 3-4 dni możemy dosypywać nowe nasiona. Pamiętajmy, że kiełki są niezwykle delikatne – unikajmy więc silnego strumienia wody wprost na nie.

Rzeżuchę można dodawać do potraw zanim kiełki nie zaczną kwitnąć – wtedy robią się zbyt gorzkie. Ścinamy je nożyczkami i przyprawiamy posiłek – co istotne – jej ostry smak sprawia, że nie potrzebujemy soli czy innych przypraw. Rzeżuchę możemy również jeść samą, jako naturalny suplement diety, do 4 łyżeczek dziennie (pamiętając, że działa ona moczopędnie!)

Następna »

Autor: Redakcja DOM.pl

Dodane przez: Redakcja DOM.pl

Redakcja DOM.pl
Dodaj komentarz

Data dodania:


Marzec 17, 2015
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Łazienka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty