Start Arrow WnętrzaArrowPokój dziennyArrow Rzeżucha: kiedy wysiewać ją na Święta Wielkanocne?

Rzeżucha: kiedy wysiewać ją na Święta Wielkanocne?

Rzeżucha to zielony symbol Świąt Wielkanocnych. Kiedy ją wysiewać, aby urosła i przystroiła stół wielkanocny? Jakie ma właściwości? Oto kilka, praktycznych informacji i porad. Sprawdź i zainspiruj się!

Rzeżucha („Lepidium sativum”), zwana również pieprzycą siewną, to roślina jednoroczna. Znana już w starożytności ze swych właściwości leczniczych. Od XVII wieku roślina ta jest symbolem Świąt Wielkanocnych. Odzwierciedla wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie. Kolor zielony symbolizuje zaś życie i nadzieję. 

Roślinę te wykorzystuje się przede wszystkim jako element dekoracyjny stołu wielkanocnego. Pamiętać jednak należy, że posiada ona liczne właściwości lecznicze, gdyż zawiera wiele witamin. 

Rzeżucha – właściwości lecznicze i zastosowanie 

Kiełki rzeżuchy charakteryzują się bardzo wyrazistym i ostrym smakiem. To doskonały dodatek do kanapek i sałatek. Można je też z powodzeniem dodawać do potraw mięsnych. Roślina ta jest źródłem witamin: A, B, C, K. To także źródło soli mineralnych, w tym: magnezu, fosforu i jodu. Rzeżucha pobudza trawienie. Wzmacnia także kondycję skóry oraz paznokci. 

Uprawa rzeżuchy

Aby rzeżucha pięknie zdobiła nasz stół wielkanocny, należy wysiać ją najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Sprawdź, jak to zrobić…

Krok 1. Kup nasiona

Kup nasiona. Przed Świętami Wielkanocnymi są one dostępne niemal wszędzie. Pamiętaj, aby nie kupować ich na wagę. Najlepiej, by były zapakowane w papierową torebkę. Są dobrej jakości i szybką wykiełkują.

Krok 2. Wybierz pojemnik

Pojemnik do wysiania nasion rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wyłóż watą. Zwilż podłoże wodą tak, aby było lekko wilgotne. Pamiętaj, aby woda nie stała w naczyniu. 

Krok 3. Wysiej nasiona

Nasiona rzeżuchy wysiej gęsto, ale tak aby nie zachodziły na siebie, ponieważ, te znajdujące się pod spodem, mogą nie wykiełkować. Rozsyp je równomiernie, aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilż wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza.

Krok 4. Temperatura, światło i podlewanie

Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22 stopnie Celsjusza. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą, ustaw w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona, podlewaj codziennie. Wata musi być stale wilgotna. Najlepiej rób to za pomocą spryskiwacza do kwiatów. W ten sposób unikniesz przelania. Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci. Pojemnik z kiełkującymi nasionami możesz przykryć folią spożywczą (zrób w niej kilka otworów, aby roślinki się nie zaparzyły). Co ciekawe, bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej. 

Krok 5. Kiełkowanie

Gdy kiełki rzeżuchy urosną do 4-5 cm roślin, możesz ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) przechowuj w lodówce (przez dobę). 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Marzec 14, 2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Salon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

  • Lampa wisząca welurowa Bing 2pł. Butelkowa Zi...

  • Coco lampa wisząca czarna-złoty mat

  • Promocja

    Plafon Various Biało-kremowo-beżowy Kolor apl...

  • Plafon Vaio 3 White

  • Promocja

    Lampa wisząca Awena czarna

  • Lampa sufitowa DEZE K-3620 czarny

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: wnętrza