Start Arrow Wiadomości Arrow Senność i brak energii? Wypij kawę!

Senność i brak energii? Wypij kawę!

Każdy dzień wydaje się być poniedziałkiem, poranne wstawanie jest problemem, senność atakuje o każdej porze, brakuje Ci energii i siły, a do tego masz problemy z koncentracją? Spokojnie, to tylko zbliżająca się wiosna! Już za chwilę nawet wczesne pobudki staną się łatwe, a długi dzień będzie zachęcał do aktywności, na które nie zabraknie Ci sił ani entuzjazmu. Musimy tylko znaleźć sposób, by przetrwać obecny trudny czas.

O tym, że kawa budzi i dodaje energii, nikogo nie trzeba przekonywać. Z tym, że chwila z filiżanką dobrej kawy może być relaksem, którego tak bardzo potrzebujemy, kiedy pogoda psuje nam nastroje, nie wszyscy się zgodzą. Choć to wydaje się mało prawdopodobne, nie każdy docenia smak kawy. Jako wielbiciele tego napoju uważamy, że po prostu nie znaleźli jeszcze swojego ulubionego sposobu przyrządzania. Chętnie w tym pomagamy!

Espresso na początek

Podstawowe wcielenie kawy to espresso – to tu mieszka najwięcej smaku i tak potrzebnej nam mocy. O tym, jak prawidłowo je zaparzyć, opowiada Marcin Kozicki, barista Julius Meinl: Optymalna ilość kawy potrzebna do zaparzenia pojedynczego espresso to 7-10g. Jeśli zależy nam jednak na uzyskaniu intesywniejszego naparu, możemy zwiększyć ilość kawy, którą zaparzymy. Czas ekstrakcji, który wynosi 20-30 sekund, to czas potrzebny, aby woda dokładnie przeszła przez wszystkie drobiny kawy i zabrała ze sobą aromatyczne substancje. Tradycyjne, włoskie espresso to 20-30ml naparu. Parzenie to już ostatni etap. Pierwszym jest wybór ziaren. Najbardziej popularne gatunki kawy to Arabica i Robusta. Robusta ma więcej mocy, Arabica będzie odpowiadała zwolennikom delikatniejszego smaku.

Postaw na dobry młynek

Gdy ziarna są wybrane, przechodzimy od mielenia, od którego w znacznym stopniu zależy intensywność smaku i aromatu kawy. Ekspresy Saeco i Philips posiadają młynki ceramiczne, które mielą kawę z największą precyzją, wydobywając z ziaren 100% aromatu. W dodatku są bardzo wytrzymałe, co pozwala przygotować aż 20 tysięcy filiżanek najwyższej jakości kawy. Na smak espresso wpływa też grubości mielenia kawy. Im drobniejsze mielenie, tym parzenie kawy będzie dłuższe i uda się wydobyć z niej więcej substancji, więc smak i aromat kawy stanie się bardziej intensywny – podsumowuje barista.

Dla poszukiwaczy kawowych przygód

Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami lub wciąż poszukujesz ulubionej kawy, zdecyduj się na ekspres z dużym wyborem napojów oraz możliwością zapisania ustawień w pamięci urządzenia. Bardziej zaawansowane maszyny, takie jak Saeco Xelsis, mogą zapamiętać Twoje ulubione warianty parzenia. Co więcej, dzięki możliwości stworzenia aż ośmiu profili, ekspres będzie znał kawowe upodobania Twoich najbliższych. Wszystko to można ustalić na nowoczesnym kolorowym dotykowym ekranie Coffee Equalizer™. Obsługa ekspresu Saeco Xelsis jest intuicyjna, podobnie jak jego konserwacja. Łatwy do wyciągania wewnętrzny blok zaparzający można opłukać do czysta w ciągu kilku sekund, a filtr AquaClean pozwala na zaparzenie kawy z krystalicznie czystej wody, co zapewnia idealny smak i aromat Twojego ulubionego napoju. Czyli dużo kawy, dużo przyjemności i niewiele kłopotu.

Dla zwolenników wariantów mlecznych

Jeśli wiesz już na pewno, że czarna kawa jest dla Ciebie zbyt intensywna niezależnie od sposobu jej przyrządzenia, możesz spróbować wariantów mlecznych. To dużo łagodnej przyjemności i wciąż sporo mocy, czyli świetna pobudka lub miła przerwa w ciągu dnia. Kluczowym warunkiem sukcesu jest tu jednak spienienie mleka. Idealną pianę możesz osiągnąć w bardzo prosty sposób, jeśli tylko zdecydujesz się na ekspres Philips 3200 z systemem LatteGo. Automatyczne ekspresy do kawy na ogół wyposażone są w karafkę do spieniania mleka lub systemy automatyczne z rurką, które pobierają mleko bezpośrednio z kartonu. Składają się one zwykle z kilku części, które trudno jest utrzymać w czystości. System LatteGo to tylko dwa elementy, które bez problemu rozmontujesz i umyjesz w zmywarce. Dobry ekspres powinien robić dobrą kawę, a nie problemy, prawda?

Plan na cały rok

Jeśli znalazłeś już swój ulubiony sposób na przyrządzenie kawy, która sprawi Ci dużo przyjemności i skutecznie pomoże się obudzić w trudnym okresie przedwiośnia, pamiętaj, że kto dopiero początek. Eksperymentuj z ziarnami, stopniem mielenia i sposobem parzenia. Nie bój się dodatków – syropów, lodów, owoców. Szukaj przepisów. W końcu kawa to nie tylko najlepszy budzik, ale i fascynująca przygoda na cały rok.

Philips, Saeco

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Marzec 9, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Wnętrza projektów domów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

 
 
Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: nowe produkty, nowe rozwiązania