Tymianek to przyprawa stosowana w kuchni jako dodatek do różnego rodzaju mięs, ryb i warzyw. Znana od średniowiecza, posiada szereg właściwości prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jakich? Sprawdź i zainspiruj się!
Tymianek to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „thymon” i oznacza „do odkażania”. Występuje także pod nazwami: „macierzanka tymianek”, „tymian”, „tymianek właściwy”. Roślina osiąga około 30 cm wysokości, ma łatwo rozpoznawalne, drobne liście i fioletowe kwiaty. Pochodzi z rejonów, położonych nad Morzem Śródziemnym.
Właściwości
Tymianek ma szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. W naturalnej medycynie wykorzystywany jest do leczenia dolegliwości układu pokarmowego i moczowego. Pomaga przy biegunkach, zaparciach i niestrawnościach. Dodany do potraw, ułatwia ich trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto łagodzi schorzenia jelit, żołądka i wątroby.
Tymianek w postaci syropów, naparów i innych środków jest niezastąpiony przy infekcjach gardła, migdałków i jamy ustnej. Ze swoim działaniem rozkurczowym i wykrztuśnym jest także użyteczny jako środek na kaszel.
Idealnie też sprawdza się jako składnik kosmetyków. Pomaga utrzymać zdrową skórę. Doskonale radzi sobie z tłustą i trądzikową cerą oraz z przetłuszczającymi włosami.
Zastosowanie w kuchni
Tymianek nie tylko leczy, ale również smakuje. Ma bardzo wyrazisty smak i idealnie sprawdzi się w kuchni francuskiej. Zioło doskonale komponuje się z: rybami, drobiem, cielęciną, jagnięciną i wołowiną. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, gulaszów, farszów, ale i do warzyw (m.in. szparagów, brokułów, fasoli i pora).
Dodaj komentarz