Start Arrow OgródArrow Warzywa w sezonie jesienno-zimowym

Warzywa w sezonie jesienno-zimowym

Sezon jesienno-zimowy wcale nie musi oznaczać przestoju na warzywnych grządkach. Niektóre warzywa są wytrzymałe i mrozoodporne. Z powodzeniem można je zbierać nawet przez cały rok. Sprawdź, które z nich są odporne na niskie temperatury i koniecznie posadź je w swoim ogrodzie…

O czym powinniśmy pamiętać?

Nie każdy o tym wie, ale warzywa mają określoną tolerancję na niskie temperatury. Późne odmiany warzyw są z reguły bardziej odporne od wczesnych odmian. Na mrozoodporność warzyw, oprócz temperatury, wpływają także inne czynniki. Bardzo ważną kwestią jest ich uprawa na osłoniętych stanowiskach. Pamiętaj o tym, aby warzyw na późny zbiór nie wysiewać na glebie wilgotnej, gdyż obniża to ich mrozoodporność. Nie zaleca się także późnego nawożenia warzyw. Zimotrwałe warzywa najlepiej uprawiać blisko domu. Dlaczego? Ponieważ ewentualne zakładanie i zdejmowanie osłon jest wygodniejsze. 

Czym osłaniać rośliny?

Do osłaniania warzyw przed mrozem najlepsza jest biała włóknina. Zaleca się wybierać gruby materiał o gramaturze 30 g/m2. Zabezpieczamy nią rośliny przed podmuchami mroźnego wiatru, używając specjalnych szpilek lub kamieni, które przytrzymują ją przy gruncie. Warzywa możemy też osłaniać belą słomy. 

Jakie warzywa są mrozoodporne? 

Jarmuż 

To prawdziwa bomba odżywcza, bogata w witaminy i sole mineralne. Można go zbierać przez cały rok. To w pełni mrozoodporne warzywo. Najbardziej wytrzymałe na mrozy warzywo spośród wszystkich warzyw, uprawianych w Polsce. Co ciekawe, jarmuż po przemrożeniu jest delikatniejszy w smaku. 

Roszponka 

Warzywo to możemy uprawiać przez cały rok, bowiem jest wytrzymałe na wszelkie warunki atmosferyczne, niezależnie od pory roku. Bezśnieżna i bardzo surowa zima może być jedynie przyczynkiem do brązowienia liści. Wówczas należy osłonić roślinę białą włókniną. 

Po zebraniu liści roszponki, zachowują one świeżość w lodówce do 7 dni. 

Czerwona kapusta 

Czerwoną kapustę powinniśmy zebrać przed nastaniem pierwszych przymrozków. Temperatury poniżej -5 stopni Celsjusza szkodzą plonom. Warzywo to możemy przechowywać w zamrażarce. Zachowuje wówczas świeżość do 9 miesięcy. Przechowywane zaś w lodówce można spożywać do 2 tygodni.

 

Kapusta brukselska 

Dojrzałe warzywa kapusty brukselskiej dobrze znoszą chłody. Pamiętaj jednak, aby często jej nie zamrażać i nie odmrażać. W lodówce wytrzymuje 2-3 dni. Jeśli chcesz ją zamrozić, najpierw podgotuj ją przez około 3-5 minut, poczekaj aż wystygnie i włóż do zamrażarki. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


listopad 26, 2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Małe Mieszkanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Produkty

Witaj gościu
z

Zainteresują Cię te tematy: ogród