Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow „Zero waste” w kuchni…

„Zero waste” w kuchni…

Pojęcie „zero waste” jest teraz bardzo modne. Trudno jednak je przetłumaczyć, gdyż w języku polskim nie ma odpowiedniego słowa, które odpowiadałoby angielskim określeniom, dotyczącym niemarnowania żywności, ograniczania produkcji odpadów czy surowców. „Zero waste” to po prostu ekologiczny styl życia, który dąży do ograniczania produkcji odpadów. Zastanawiasz się, jak wykorzystać tę zasadę w kuchni? Oto kilka wskazówek…

#1 Jednorazowym opakowaniom foliowym mówimy NIE!

Plastikowe folie i worki negatywnie wpływają na nasze środowisko oraz na nasze zdrowie. Torebki foliowe mogą emitować szkodliwe związki chemiczne, które przedostaną się na naszą żywność, zatruwając nasz organizm. Dodatkowo proces ich rozkładu może trwać nawet 1000 lat! 

#2 Ogranicz plastik

Plastikowe butelki z wody to prawdziwe utrapienie dla miłośników stylu eko. Co minutę na świecie sprzedawanych jest milion butelek PET, których tylko część poddawana jest recyklingowi. Pij więc kranówkę! W Polsce w większości miast woda z kranu jest zdatna do picia, a jej skład jest o wiele lepszy niż niejednej wody mineralizowanej w butelce. 

#3 Nie marnuj jedzenia

Sposobów na niemarnowanie jedzenia jest wiele. Mrożenie oraz suszenie żywności to doskonałe rozwiązanie! Niezjedzone owoce czy warzywa zblenduj i wstaw do zamrażarki. Produkty, które mają krótką datę ważności spożywaj od razu po zakupie. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Maj 9, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty