Start Arrow OgródArrowMała architektura, taras i ogród zimowyArrow Zimowe grillowanie

Zimowe grillowanie

Każdy może zorganizować grillowe przyjęcie. Obfitość i zróżnicowanie cenowe akcesoriów niezbędnych do upichcenia czegoś na węglu drzewnym sprawia, iż grillowanie stało się rozrywką bardzo powszechną.

Na polskim rynku dostępna jest szeroka oferta grilli – od prostych przenośnych urządzeń na metalowych nóżkach, przez eleganckie mini–bary do grilli stacjonarnych i coraz bardziej popularnych grilli jednorazowych. W krajach, takich jak Stany Zjednoczone czy Australia, gdzie tradycja grillowania jest znacznie starsza niż u nas, przywiązanie do potraw skwierczących na rozżarzonych węglach jest większe. Tam też ogromną popularnością cieszą się majestatyczne, kunsztownie ozdobione, bądź też o prostym, rustykalnym obliczu grille wykonane z cegły oraz innych materiałów.

(fot.Roben)

(fot.Roben)

Najlepszym budulcem na wykonanie takiego grilla jest cegła klinkierowa. Jej duża wytrzymałość na wysokie temperatury i urazy mechaniczne sprawia, że stawiając grill w ogrodzie lub na tarasie możemy cieszyć się nim przez długie lata bez potrzeby jego renowacji. Ponad to, koszty jego konserwacji są minimalne i, jeśli zajdzie taka potrzeba, zaczniemy o nich myśleć dopiero po kilku, jeśli nie kilkunastu latach. Cegła klinkierowa doskonale magazynuje ciepło, przez co zużycie węgla drzewnego jest mniejsze, a smakołyki dłużej pozostają ciepłe. Do tego dochodzi olbrzymi wybór kolorów cegły. Od tradycyjnej czerwonej, przez zieloną, błękitną i czarną, aż po perłowo–białą. To, co jest w tym wszystkim najlepsze, to możliwość i łatwość wykonania takiego grilla samemu lub wraz z całą rodziną. Wystarczy zakupić cegły, zaprawę, ozdoby (kwestia gustu) i znaleźć wolną chwilę okraszoną szczyptą dobrych chęci.

(fot. Roben)

(fot. Roben)

Nawet zimą, gdy mróz lepi kryształy sopli na gałęziach drzew, nie ma problemu z rozpaleniem brykietów, ułożeniem węgla i pozostawieniem mięsa na pewien czas – niech się robi. Do chwili, gdy potrawy nie będą gotowe, możemy przyjąć gości w przytulnie rozgrzanym, świeżo pachnącym domu nic im o uczcie nie wspominając. Gdy nagadamy się do syta nadejdzie czas, że gospodarz bądź gospodyni domu znikną na chwil dwie w zasypanym białym puchem ogrodzie i voila! – czapki z głów – jedzenie na stole. Zapewniam, że jeśli tylko czerpiemy przyjemność z częstych odwiedzin rodziny, przyjaciół, czy znajomych, to taki grill, poza ucztą dla oka i żołądka, zagwarantuje nam tę przyjemność przez okrągły rok.

(fot. Roben)

(fot. Roben)

Autor: Roben Ceramika Budowlana

Dodane przez: martah

martah
Dodaj komentarz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Wnętrza projektów domów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty

Obejrzyj zdjęcia domowników