Wystrój kuchni powinien przewidywać materiały odporne na wilgoć, łatwe do utrzymania w czystości i oczywiście estetyczne. Urok drewnianej podłogi docenią miłośnicy zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych aranżacji. Czy jednak drewno spełnia pozostałe warunki stawiane materiałom wykończeniowym do kuchni? Na co zwrócić uwagę wybierając podłogi drewniane?
Drewno w kuchni musi być wytrzymałe, twarde, odporne na zmiany temperatury i wilgotności. Powinno również być odporne na częste ścieranie detergentami. Podłoga z drewna musi być odpowiednio zabezpieczona, zaimpregnowana, często kilkoma warstwami.

Z rodzimy gatunków drewna na podłogi w kuchni można polecić twardy dąb, buk czy klon. Bez względu na wybrany gatunek, podłogi drewniane trzeba odpowiednio zaimpregnować.
Autor: DLH Poland

Deski wielowarstwowe natomiast nie pracują tak mocno, jak drewno lite, zachodzi więc mniejsze ryzyko wybrzuszenia się podłogi w kuchni. Deski są zabezpieczone przez wielorazowe lakierowanie, a ich montaż i pielęgnacja jest łatwiejsza niż w przypadku tradycyjnego parkietu i litej deski.
Autor: Torlys

Panele laminowane to produkty drewnopochodne, ale nie są polecane do kuchni, w której skupia się całe życie domowników. Jeżeli kuchnia nie jest często użytkowana, możemy zastosować bardzo estetycznie wyglądające panele, pamiętając, by wybierać te o klasie ścieralności AC3 lub AC4.
Autor: Torlys

Co wybrać? Olej czy lakier do drewna? Olejowane podłogi są bardziej naturalne, zarówno w wyglądzie, jak i w dotyku zachowują naturalny urok drewna. Lakierowane podłogi zaś dobrze prezentują się w nowoczesnych wnętrzach, szczególnie jeśli wybierzemy lakier na wysoki połysk.
Autor: DLH Poland

Olej do drewna zabezpiecza podłogi przed wilgocią, plamami, a drobne uszkodzenia podłogi można zabezpieczyć kładąc nową warstwę oleju tylko na ten fragment. Niestety, aby olejowanie było skuteczne, należy je regularnie powtarzać, nawet co 6 miesięcy.
Autor: Indeco

Drewno pokryte warstwą lakieru jest odporne na promienie UV, a ewentualne zabrudzenia na jego powierzchni są dużo łatwiejsze do usunięcia. Trwałość powłoki stworzonej przy pomocy lakieru wynosi od kilku do kilkunastu lat. Jednak bezpośredni kontakt z wodą - np. zdarzające się czasem awarie w kuchni - narażają drewniane podłogi na zdzieranie się warstwy lakieru. Wtedy konieczne będzie położenie nowego lakieru na całej powierzchni podłogi. Nie powinno się lakieru stosować również na podłodze przy ciągu roboczym - chodzenie tam i z powrotem szybko wytrze lakierowaną posadzkę.
Autor: Parkiety Szczecin
Dodaj komentarz