Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Świąteczne pierniczki: przepis i sposób ich przechowywania

Świąteczne pierniczki: przepis i sposób ich przechowywania

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Pora więc upiec świąteczne pierniczki. To obowiązkowy wypiek na święta Bożego Narodzenia. Podpowiadamy prosty i szybki przepis na pierniczki oraz instrukcję ich przechowywania. Jak i w czym je przechowywać, aby po upieczeniu były miękkie i nie straciły korzennego aromatu? Oto kilka wskazówek…

Przepis na świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej – 500 g,
  • 3/4 kostki masła – 150 g,
  • pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru – około 150 g,
  • 200 g płynnego miodu,
  • pół szklanki śmietany kwaśnej 18% – 150 g,
  • 4 żółtka jajek,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka kakao,
  • przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry.

Przygotowanie:

W rondelku umieść kostkę masła. Wlej 200 gramów płynnego miodu. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut, do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem wymieszaj dokładnie. Jeśli składniki zagotują się, to nic nie szkodzi. Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.

Pół szklanki śmietany kwaśnej 18% wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej. Śmietanę możesz zamienić na gęsty i kremowy jogurt naturalny. W dużej misce umieść 500 gramów mąki pszennej. Dodaj cztery żółtka średniej wielkości jajek i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Możesz też użyć cukru trzcinowego. Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca.

Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne. Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po nocy spędzonej w lodówce, wyjmij ciasto z miski. Będzie miało strukturę plasteliny. Dłonie oprósz mąką, a z ciasta uformuj kulę. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Następnie rozwałkuj ciasto na placek grubości minimum 6 mm.  Przy pomocy dowolnej wykrawaczki ze świątecznym wzorem wycinaj pierniczki.

Jak i w czym przechowywać pierniczki?

Wypieczone pierniczki, najlepiej przełóż do dekoracyjnych puszek lub szklanych słoików, zamknij i przechowuj do kilku miesięcy. Do przechowywania świątecznych pyszności możesz również użyć plastikowych pojemników na żywność lub ceramicznych pojemników kuchennych. 

Jeśli pierniczki tuż przed świętami będą wciąż twarde, do puszki z ciastkami włóż ćwiartki jabłek bądź cytryny lub obierki z jabłek i pomarańczy. Wymieniaj je co jeden lub dwa dni, do momentu aż pierniczki będą miękkie. 

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Grudzień 15, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty